Vatikán potvrdil údaje o štyroch stovkách potrestaných kňazoch

Vatikán v sobotu potvrdil nahlásené údaje, že v súčasnosti už emeritný pápež Benedikt XVI. v priebehu dvoch rokov prepustil z duchovného stavu štyri stovky kňazov pre podozrenie zo zneužívania detí.

18.01.2014 14:54
pápež Benedikt XVI. Foto:
Emeritný pápež Benedikt XVI.
debata (21)

„V roku 2012 to bolo okolo stovky a približne 300 v roku 2011,“ povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi podľa agentúry AFP. Agentúra AP už skôr s odvolaním sa na interný cirkevný dokument uviedla, že išlo o výrazný nárast počtu potrestaných duchovných, pretože v rokoch 2008 a 2009 prišlo o reverendu len okolo 170 kňazov.

Avšak, americká organizácia obetí sexuálneho násilia a zneužívania kňazmi SNAP považuje tieto tresty za nedostatočné. „Pápež by mal vyhadzovať nielen páchateľa, ale aj kňazov, ktorí kryjú sexuálne zločiny,“ usúdila. SNAP tiež vytýka Vatikánu nedostatok transparentnosti a žiada, aby pedofilní kňazi niesli trestnú zodpovednosť.

Na začiatku tisícročia sa v Írsku a v Spojených štátoch začalo hovoriť o prípadoch tisícov detí, ktoré sa stali obeťami sexuálneho zneužívania duchovnými v 60., 70. a 80 rokoch. Vysokí preláti súčasne začali čeliť obvineniam, že chránili vinníkov prekladaním do iných farností, aby uchránili povesť cirkvi.

Pápež Benedikt XVI., ktorý vlani odstúpil, vydal pokyn na „nulovú toleranciu“ voči pedofilným duchovným. Vatikán tiež pripustil, že dostával z diecéz tisíce hlásení o prípadoch zneužitia. Interné vyšetrovanie sa odohráva v rámci Kongregácie pre náuku viery, ale výsledky sa obvykle nezverejňujú.

Vatikán vo štvrtok prvýkrát vysvetľoval pedofilné aféry pred výborom OSN pre práva dieťaťa, pred ktorým arcibiskup Silvano Tomasi obhajoval katolícku cirkev v otázke zneužívania detí. Tomasi pri vypočutí pred výborom v Ženeve vyhlásil, že tieto činy nemôžu byť nikdy ospravedlnené. Dôležité je podľa neho tiež zistiť pravdu o tom, čo sa v minulosti stalo, aby sa to už nikdy nemohlo opakovať. Zástupcovia Vatikánu tiež orgánu OSN oznámili, že uvítajú akékoľvek jeho podnety na realizáciu náležitých opatrení.

Vatikán vlani odmietol údaje výboru OSN poskytnúť

Vatikán pritom nemá s týmto výborom OSN práve najlepšie vzťahy. Vlani v decembri mu odmietol poskytnúť informácie o cirkevnom vyšetrovaní sexuálneho zneužívania detí duchovnými. Svoj postoj zdôvodnil tým, že tieto prípady považuje za dôverné, avšak je ochotný spolupracovať v procesných záležitostiach. V odpovedi na problémové otázky, ktoré vlani v júli výbor položil, Vatikán uviedol, že tieto informácie nemieni zverejňovať a spolupracovať chce len s úradmi činnými v trestnom konaní jednotlivých krajín, kde k zločinom došlo.

Zneužívanie detí katolíckymi kňazmi v minulých desaťročiach odhalili v mnohých štátoch sveta od Európy, cez Ameriku až po Austráliu. Vatikán v minulosti odhadol , že tieto činy páchal 1,5 až päť percent kňazov. Podľa prepočtov britského denníka The Guardian by to znamenalo, že ich mali na svedomí tisíce až desaťtisíce duchovných po celom svete. Katolícka cirkev má v súčasnosti podľa AFP približne 400-tisíc kňazov na celom svete.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Benedikt XVI. #zneužívanie detí