Výbuch v ruskej uhoľnej bani zabil dvoch baníkov, 103 sa zachránilo

Dvaja baníci v stredu zahynuli pri výbuchu metánu v ruskej uhoľnej bani pri Prokopjevsku na Sibíri.

22.01.2014 17:48 , aktualizované: 19:13
debata

Obetí ale mohlo byť viac, pretože v tom čase bolo pod zemou 105 baníkov. Podľa agentúry ITAR-TASS to oznámila tlačová služba regionálneho oddelenia ruského ministerstva pre mimoriadne udalosti.

Vzhľadom k tomu, že ďalšia explózia plynu nehrozila, mohli záchranári zísť dole a vyviesť na povrch 103 baníkov. Dvoch sa ale už zachrániť nepodarilo. Podľa webovej stránky oblastnej správy sa deväť baníkov nachádzalo v blízkosti miesta, kde došlo k výbuchu. Do likvidácie následkov nešťastia sa zapojila viac ako stovka ľudí.

Baňa Džeržinského pri Prokopjevsku sa nachádza v Kemerovskej oblasti, známej tiež ako Kuzbas. Otvorená bol v roku 1935 a ťažba by sa v nej mala ukončiť do roku 2018.

Podľa ITAR-TASS ide už o druhú mimoriadnu udalosť od začiatku roka v baniach v Kuzbase. Na šachte Krasnogorskaja zostali 5. januára za závalom traja baníci. Všetkých sa podarilo včas vyslobodiť.

Banské nešťastie so stratou ľudských životov sú v Rusku pomerne časté. Väčšinu z nich zaviní explózia metánu, nedbalosť alebo nerešpektovanie bezpečnostných predpisov. Vlani vo februári si výbuch metánu na severe Ruska vyžiadal životy 18 baníkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #baňa #Sibír