Egyptský exprezident Mursí sa dostavil k ďalšiemu súdu

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí sa v sobotu dostavil na súd, pred ktorým v Káhire pokračuje proces za jeho podiel na násilí pri protestoch v roku 2012, uviedol web BBC. Ide o jeden zo štyroch súdnych procesov, v ktorých Mursí čelí rôznym obvineniam.

01.02.2014 10:08
Mursí Foto:
Egyptský exprezident Muhammad Mursí.
debata

Spolu s exprezidentom súdia ďalších 14 prívržencov Moslimského bratstva. Všetci čelia obvineniu, že navádzali na zabíjanie demonštrantov pri prezidentskom paláci. Mursí pri prvom súdnom pojednávaní k tomuto prípadu pokrikoval heslá proti vláde a odmietal uznať legitimitu súdu.

Mursí sa k minulému, januárovému pojednávaniu nedostavil, pretože jeho presun z väznice pri Alexandrii vtedy podľa úradov znemožnilo zlé počasie. Egyptské ministerstvo vnútra bezpečnosť vysoko sledovaného procesu zabezpečuje s pomocou tisícov policajtov.

Mursího súdia pre postup pri proteste pred svojim palácom v decembri 2012. Jeho odporcovia sa tam zišli, keď vydal dekrét, ktorým si rozšíril svoje právomoci. Stúpenci Moslimského bratstva, za ktoré bol Mursí do úradu zvolený, ale týchto demonštrantov napadli a na mieste zostalo deväť mŕtvych. Demonštrácia proti Mursímu a bratstvu potom pokračovali pol roka, kým armáda prezidenta začiatkom vlaňajšieho júla neprinútila odstúpiť. Bratstvu potom súdy zakázali činnosť a najnovšie ho terajšia vláda zaradila k teroristickým organizáciám. Novým zákonom tiež sťažila organizovanie demonštrácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo #Muhammad Mursí