Až 90 percent Slovákov si myslí, že korupcia je bežný jav

Prvý prieskum o korupcii v štátoch Európskej únie a Slovensko v ňom dostalo nelichotivé hodnotenie. Až 90 percent obyvateľov si pritom myslí, že korupcia v krajine je bežný jav.

03.02.2014 13:23 , aktualizované: 04.02.2014 08:00
korupcia, úplatok Foto:
Ilustračné foto.
debata (30)

Správu zverejnila Európska komisia, ktorá odporučila aj viaceré riešenia na zníženie korupcie. Sociológ Ľubomír Falťan považuje 90 percent za nelichotivý údaj. „Otázkou je, do akej miery ľudia v našej spoločnosti, ak chcú niečo dosiahnuť, dávajú niečo dobrovoľne a len pre istotu, hoci ani nemusia,“ hovorí.

Korupcia v členských štátoch Európskej únie znamená pre európske hospodárstvo náklady približne 120 miliárd eur ročne, u nás sa odhaduje, že tieňová ekonomika tvorí až 15 percent HDP. Najviac úplatkov podľa prieskumu funguje v zdravotníctve a súdnictve. „Dalo sa to čakať. Tieto oblasti boli citlivé aj v minulosti. Ľudia sa vždy snažili si vypomáhať tým, že niekomu niečo dali. Fungovalo to ako dobrý zvyk. V našej spoločnosti je to akoby vžité,“ vysvetľuje Falťan. Podľa európskeho priemeru sú úplatky v zdravotníctve len na úrovni 33 percent, no až 64 percent Slovákov považuje za bežné, ak človek dá nejakú pozornosť lekárovi či ošetrujúcemu. "Je smutné, že takmer každý o korupcii v zdravotníctve hovorí, no skoro nikto na ňu nepoukazuje.

Ministerstvo neustále vyzýva občanov, aby na tento fakt upozornili. Ak tak neurobia, musia si byť vedomí, že sú sami aktérmi trestného činu. Okrem toho apelujeme na občanov, aby sa informovali, na čo majú nárok a za čo od nich lekár môže pýtať peniaze," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Analytika Romana Mužika zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku výsledky prieskumu neprekvapili. „Pre znižovanie korupcie je potrebné zadefinovanie zákonného nároku, teda na čo majú poistenci nárok z verejného zdravotného poistenia. Potrebná je aj transparentnosť a poskytovanie informácií o zdravotníckom personáli, čakaní na zákroky, čerpaní zdravotnej starostlivosti a najmä poplatkoch,“ vymenúva.

Za zdravotníctvom skončilo na druhom mieste súdnictvo. Európska komisia považuje za najväčší problém nedostatočné právne predpisy a chýbajúcu nezávislosť sudcov. V správe navrhuje, aby Slovensko posilnilo nezávislosť súdnictva a aby vymedzilo kritériá, podľa ktorých sa budú odvolávať predsedovia a podpredsedovia súdov z funkcií.

Z rezortu spravodlivosti uviedli, že k správe komisie sa nemohli počas jej vzniku vyjadriť a podľa nich údaje vychádzajú zo skreslených a neaktuálnych informácií. „Správa sa v otázke nezávislosti justície odvoláva na prieskumy, ktoré zisťovali vnímanú, nie objektívnu nezávislosť justície. Napriek tomu fakt, že občania slovenským súdom prevažne nedôverujú, považujeme za vážny problém,“ uviedla hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová.

Odporúčanie komisie posilniť nezávislosť súdnictva je podľa rezortu nasmerované na zodpovednosť sudcov. „Reálna nezávislosť súdnictva od ostatných zložiek štátnej moci je v slovenskom právnom poriadku nastavená štandardne a na európskej úrovni, čomu zodpovedá aj nadštandardné platové zabezpečenie sudcov a iné benefity. Rezervu skôr vidíme v druhom dôležitom pilieri justície, ktorým je popri nezávislosti sudcov zodpovednosť sudcov,“ dodala hovorkyňa. Poukázala, že rezort rozbehol viaceré zmeny, okrem iného obnovu funkčnosti disciplinárnych senátov, zvýšenie zodpovednosti sudcov a vytvorenie mechanizmu, cez ktorý budú môcť nedôveryhodní sudcovia prísť o funkciu.

Podľa Evy Kováčechovej z mimovládky Via Iuris nelichotivý výsledok kopíruje dlhodobé negatívne vnímanie justície, ktoré je pre nás už typické. Odporúčanie vyriešiť nezávislosť súdnictva sa podľa nej týka osoby sudcu. "To, čo spochybňuje naše súdnictvo, je, žiaľ, osoba sudcu.

Odporúčanie komisie možno chápať tak, že na rozhodovanie sudcov môžu mať vplyv rôzne strany, ktoré sa snažia ovplyvniť výsledok rozhodnutia," tvrdí. Navrhované zmeny z rezortu spravodlivosti na odstránenie korupcie z justície podľa nej nemusia byť dostačujúce. „Tieto opatrenia sú pozitívne, ale tu by najviac pomohli transparentné výberové konania sudcov. Konania by mali byť otvorené pre všetkých, nielen pre uchádzačov o post funkcie sudcu, ktorí majú príbuzných. Výberové konania by mali byť veľmi prísne, transparentné a také, aby sa o funkciu sudcu mohli uchádzať za rovnakých podmienok všetci,“ dodáva.

Okrem zdravotníctva a súdnictva Slovensko prepadlo aj pri hodnotení korupcie pri verejnom obstarávaní. 57 percent podnikov v prieskume uviedlo, že počas troch rokov sa stretli s tým, že korupčné praktiky im znemožnili zvíťaziť v súťaži. Horšie na tom bolo len Bulharsko s 58 percentami.

Z Úradu pre verejné obstarávanie uviedli, že zákon o verejnom obstarávaní upravuje nástroje, ktoré môžu znižovať mieru korupcie. „Napríklad zverejňovanie informácií o jednotlivých verejných obstarávaniach v publikačných nástrojoch Európskej únie alebo SR. Úrad v rámci súčinnosti poskytuje svoje stanoviská odborného charakteru polícii aj prokuratúre, v ktorých identifikuje jednotlivé porušenia zákona o verejnom obstarávaní,“ povedal hovorca úradu Ján Mažgút.

Korupčné správanie pri verejných obstarávaniach sa podľa advokáta Andreja Leontieva z kancelárie Taylor Wessing e/n/w/c ťažko preukazuje tak, aby bolo možné vyvodiť nejaké trestnoprávne dôsledky. Podľa Leontieva by pomohlo, ak by Úrad pre verejné obstarávanie ukladal za porušenie zákona prísnejšie sankcie. Privítal by, ak by sa podnikatelia mohli domôcť náhrady škody za nezákonne uskutočnený tender, ako to funguje aj v Európskej únii.

Komisia Slovensku navrhla, aby sa zväčšila transparentnosť financovania politických strán na miestnej a regionálnej úrovni. Pokiaľ ide o zneužívanie fondov únie, odporučila, aby sa posilnili mechanizmy kontroly s cieľom predchádzať vzniku konfliktov záujmov.

Foto: Zdroj: Európska komisia, Infografika: Pravda
Správa EÚ, korupcia
Otázka min. EÚ priemer EÚ max. EÚ SR
Považujete alebo nepovažujete korupciu za problém pre vašu spoločnosť pri obchodovaní v SR? 4 % 43 % 71 % 66 %
Považujete klientelizmus a rodinkárstvo za problém pre vašu spoločnosť pri obchodovaní v SR? 6 % 41 % 69 % 53 %
Pýtal si alebo očakával od vás niekto v uplynulých 12 mesiacoch úplatok za službu? 0 % 4 % 29 % 14 % ( áno)
Požiadal alebo očakával niekto v SR od niekoho vo vašej spoločnosti úplatok? 0 % 5 % 27 % 13 % ( najmenej raz)
úplatky, korupcia

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #korupcia #Eurobarometer