Madrid sleduje, kam kráča Škótsko

Londýn trápi škótske referendum o nezávislosti. A Madrid zase separatistické snahy Katalánska. Španielska vláda je však nervózna aj zo Škótska. O hlasovaní, ktoré sa tam bude konať v septembri, už Madrid ani nechce nehovoriť.

05.02.2014 07:15
Katalánsko Foto:
Približne polovica Kataláncov podporuje nezávislosť ich regiónu od Španielska.
debata (16)

Ako využiť Škótsko

"Nezasahujeme do záležitostí iných krajín,“ komentoval pre denník Financial Times španielsky minister zahraničných vecí José-Manuel García-Margallo. "Keď to umožňuje ústavný poriadok, a zdá sa, že to dovoľuje, a keď si Škótsko zvolí nezávislosť, nemáme k tomu čo povedať,“ tvrdí šéf diplomacie.

"Madrid verí, že britská vláda urobila chybu, keď dovolila Škótsku referendum,“ reaguje na ministrove slová Francisco Romero Salvado, expert na španielsku históriu z Bristolskej univerzity. "Na druhej strane si myslím, že Škóti nebudú hlasovať za nezávislosť. To by mohlo podporiť španielsku jednotu.Spomeňme si, že Republikánska ľavica Katalánska chcela, aby sa referendum o nezávislosti konalo ešte pred tým škótskym,“ uviedol Romero Salvado pre Pravdu. Katalánska regionálna vláda chce 9.¤novembra usporiadať hlasovanie o budúcnosti regiónu. Madrid tvrdí, že to nemá oporu v ústave.

"V každom prípade sa dá povedať, že španielska vláda situáciu sleduje veľmi pozorne,“ tvrdí španielsky politológ Diego Muro z Barcelonského inštitútu pre medzinárodné vzťahy. "Keď nebude škótske referendum úspešné, tak to bude hrať proti separatistickým snahám Katalánska. V opačnom prípade zase vláda bude hovoriť o ústavných rozdieloch. Tak či onak Škótsko použije ako precedens,“ povedal pre Pravdu Muro.

Katalánci tvrdia, že referendum im nikto nemôže zakázať. Hlasovanie by nemalo byť okamžite právne záväzné. Má slúžiť ako základ pre budúce usporiadanie vzťahov s Madridom. Podľa agentúry Reuters to vyhlásil šéf miestnej vlády Artur Mas.

"Ak vyzvem na konzultácie, nie preto, aby som vyhlásil nezávislosť Katalánska alebo sa odtrhol od španielskeho štátu, ale aby som poznal názor obyvateľov tejto krajiny, okamžitá antidemokratická reakcia Španielska by bola v očiach celého sveta zlá a dosť hanebná,“ povedal pre denník La Vanguardia Mas.

Čo povedia Katalánci

Katalánci majú 9.¤novembra odpovedať na dve otázky. Prvou bude, či chcú, aby sa Katalánsko stalo štátom. Druhou zase, že ak áno, tak či má byť samostatnou krajinou. Mas chce o tom hovoriť s vládou premiéra Mariana Rajoya, ale zatiaľ sa takáto diskusia nezačala.

"Jednota všetkých Španielov je to, čo nás robí veľkými a čo jasná väčšina Španielov chce,“ vyhlásil Rajoy v nedeľu. "Tí, čo s tým nesúhlasia, musia rešpektovať túto túžbu a musia rešpektovať zákony,“ citoval Reuters predsedu vlády.

"Španielsko sa odvoláva na všeobecné medzinárodné a vnútorné právo s tým, že by uznalo štát, ktorý ho rešpektuje,“ reaguje Luis Bouza García z College of Europe, podľa ktorého preto aj Madrid odmietol súhlasiť so samostatnosťou Kosova. "Vláda argumentuje, že kým v prípade Škótka existoval mechanizmus, ako referendum docieliť, čo sa týka Katalánska, niečo také nie je. Či je to skutočne tak, je už iná debata,“ tvrdí Bouza García.

Katalánsko a Škótsko do istej miery predstavujú dva druhy separatistických snáh v súčasnej Európe. V prvom prípade sa podľa zverejnených prieskumov viac obyvateľov regiónu prikláňa k samostatnosti, ale centrálna vláda o tom nechce ani počuť. Škóti zase zatiaľ samostatnosť odmietajú, podľa ostaného prieskumu ju podporuje 41 percent voličov, od Londýna však dostali šancu vyjadriť sa.

Do toho celého vstupuje aj fakt, že Škótsko a Katalánsko sú momentálne súčasťou členských štátov Európskej únie. Čo by sa stalo s nimi, keby vyhlásili nezávislosť? Len ťažko môžu očakávať automatické členstvo.

Nepripravená únia

"Brusel, Paríž či Berlín jednoznačne odmietajú samostatné Katalánsko,“ povedal pre Pravdu Alejandro Quiroga, expert na španielsku politiku z univerzity v Newcastli. "Keby sa to zmenilo, malo by to pre Madrid vážne následky. Nevyzerá to však na to, že by k tomu EÚ zaujala iný postoj,“ tvrdí Quiroga.

"Únia však jednoznačne nie je pripravená na proces delenia členských štátov a zmenu hraníc v jej rámci,“ myslí si Carsten Humlebäk, expert na Španielsko z Vysokej školy obchodnej v Kodani. "Preto je Madrid znepokojený či nervózny. Obáva sa, že škótske referendum o nezávislosti bude príklad do budúcnosti,“ uviedol pre Pravdu odborník.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Španielsko #Katalánsko #Škótsko