Ukrajinská opozícia má čoraz väčšie trhliny

Strana Úder nebude v koaličnej vláde, vyhlásil vo štvrtok jej líder Vitalij Kličko v súvislosti s vymenovaním nového ukrajinského premiéra a kabinetu plánovaným na budúci týždeň.

14.02.2014 12:20
Catherine Ashton, Kličko, Ťahnybok, Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinskí opoziční lídri s ministerkou zahraničia EÚ Catherine Ashtonovou. Zľava: Oleh Ťahnybok, Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk.
debata (9)

Naopak, deň predtým nebolo do reči jeho opozičnému spojencovi Arsenijovi Jaceňukovi, lídrovi strany Vlasť, po rozhovore s väznenou Juliou Tymošenkovou. Podľa pozorovateľov z neho vyplynulo, že príkazy vydávané spoza mreží najbližšie okolie vo vedení strany ignoruje. Obe informácie podľa mnohých pozorovateľov len potvrdzujú čoraz väčšie trhliny v jednotlivých opozičných zoskupeniach, ale aj celkove v rámci protivládnej koalície.

Odmietnutie účasti vo vláde Kličko odôvodnil snahou meniť len tváre a pritom zachovávať existujúci systém. „Hovoríme o resete a vyváženosti vládnej moci, ktoré umožňuje návrat k ústave z roku 2004. Iba v takom prípade je Úder pripravený pracovať na vytvorení prechodnej úradníckej vlády, v ktorej by sme jasne cítili, aké reformy sme schopní realizovať,“ cituje Klička agentúra UNIAN.

Líder Úderu tak reagoval na nedávne slová prezidenta Viktora Janukovyča, ktoré zazneli na rokovaní s delegáciou Parlamentného zhromaždenia NATO a podľa ktorých je hlava štátu pripravená na vytvorenie koaličného kabinetu. Existujú indície, podľa ktorých by v ňom mala zastúpenie vládna Strana regiónov, Vlasť aj nacionalistická Sloboda. „Účasť vo vláde je právom každej strany. My v nej však nebudeme,“ reagoval Kličko na možný vznik širokej vládnej koalície. Pritom v stredu na rokovaní v Kyjeve vyzval na vytvorenie kolaičného kabinetu aj komisár pre rozšírenie Európskej únie Štefan Füle.

V súvislosti so stále skloňovaným návratom k ústave z roku 2004 politológ Michail Pogrebinskij pre portál Minprom pripomenul, že Vitalij Kličko chce presný opak toho, na čo vyzýva Tymošenková. „Hlavne o tom bola pravdepodobne diskusia počas stredajšieho rokovania Jaceňuka s Tymošenkovou v charkovskej väzenskej nemocnici,“ domnieva sa politológ s tým, že jej direktívy bez akejkoľvek diskusie vo vedení strany Vlasť ignorovali. „V každom prípade z toho vyplýva, že politický vplyv Tymošenkovej slabne,“ dodal Pogrebinskij.

Neschopnosť ukrajinskej opozície sformovať spoločný program na čele s jediným lídrom sa najnovšie odzrkadlil aj na výzve Klička na hodinový výstražný štrajk. Podľa agentúry Zaxid.net. Štvrtkovú akciu podľa očakávania podporili priamo na námestiach stovky stúpencov opozície hlavne v západných oblastiach Ukrajiny. Napríklad v Ivano-Frankovsku či v Užhorode. Väčšina stúpencov opozície vraj prejavila podporu štrajku hodinovou prestávkou na pracovisku.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštranti #Kyjev #Ukrajina #ukrajinská opozícia