Protivládni demonštranti opustili kyjevskú radnicu

Účastníci protivládnych protestov v nedeľu pred začatím ďalšieho masového zhromaždenia opozície opustili Kyjevskú radnicu, ktorú okupovali od 1. decembra.

16.02.2014 14:35
debata (4)

Podľa opozičného predstaviteľa sú už teraz splnené všetky podmienky zákona o amnestiu pre demonštrantov. Ukrajinská prokuratúra v piatok oznámila, že všetci zadržaní sú na slobode, ale až do splnenia podmienok proti nim nebolo zastavené stíhanie. Protestujúci dali najavo, že sa môžu k okupácii vrátiť, ak prokuratúra stíhanie nezastaví.

Sídlo magistrátu hlavného mesta protestujúci vypratali krátko pred začiatkom ďalšieho veľkého zhromaždenia stúpencov opozície na námestí Nezávislosti v centre Kyjeva. Na akcii, ktorá začala s malým oneskorením po poludní (po 11:00 SEČ), sa opäť očakávajú desiatky tisíc ľudí. Začiatok je ale rozpačitý, podľa záberov z videokamier sa ich zatiaľ zišlo len niekoľko tisíc, ďalší zrejme prídu až neskôr popoludní.

Denník Ukrajinská Pravda napísal, že mítingu sa nezúčastnia niektorí lídri opozície, pretože sú v iných ukrajinských mestách. Napríklad Vitalij Kličko je v Dnepropetrovsku, kde rokuje s tamojším aktívom svojej strany a mieni v meste prehovoriť na opozičnom zhromaždení. Podobne Jurij Lucenko je vo volyňskom Lucku.

Medzi hovorcami na námestí Nezávislosti však budú ďalší opoziční predáci Arsenij Jaceňuk, ktorý teraz vedie stranu Vlasť expremiérky Julie Tymošenkovej, a predseda nacionalistickej strany Sloboda Oleh Ťahnybok.

Generálny prokurátor Viktor Pšonka už v piatok informoval o prepustení všetkých zadržiavaných demonštrantov. Zároveň ale upozornil, že stíhanie týchto osôb ešte zastavené nebolo. Podľa neho sa tak stane, ak demonštranti do 17. februára opustia obsadené budovy a priestranstvá. Výnimkou sú miesta využívané k protestom ako je námestie Nezávislosti.

Arsen Avakov, ktorý je jedným z predstaviteľov strany Vlasť, na blogu denníka Ukrajinská Pravda napísal, že všetky podmienky zákona o amnestii už opozícia splnila. Okrem uvoľnenia kyjevskej radnice protestujúci opustili štyri administratívne budovy oblastných úradov inde na Ukrajine. Zároveň sprejazdnili v centre Kyjeva dôležitú ulicu Hruševského, avšak barikády úplne nerozobrali.

Avakov zároveň upozornil, že v prípade nesplnenia zákona o amnestii zo strany úradov „si štáb národného odporu vyhradzuje právo vrátiť sa k tým formám protestu, ktoré uzná za vhodné, vrátane blokovania budov a úradov“.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Kyjev #Ukrajina