Kyjev je ako bojové pole, nepokoje si vyžiadali už 25 mŕtvych

Nepokoje na Ukrajine si v utorok vyžiadali už najmenej 25 obetí a boli tak najkrvavejšie od vypuknutia demonštrácií proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Medzi mŕtvymi je podľa tlačových agentúr 14 demonštrantov a 7 policajtov, pričom zranené sú desiatky ďalších. Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva hovorí o 25 mŕtvych.

18.02.2014 10:03 , aktualizované: 19.02.2014 08:14
Ukrajina, policajný zásah, kríza, Kyjev, protesty Foto: ,
Protivládny demonštrant hádže Molotovov koktail na kanceláriu Strany regiónov.
debata (225)

Vyhlásenie ministerstva okrem iného tiež uvádza, že s vážnym zranením bolo hospitalizovaných 241 osôb. Je medzi nimi 79 policajtov a tiež päť novinárov.

Policajti zahalení v oblakoch temného dymu sa snažia oheň hasiť s pomocou dvoch vodných diel, zatiaľ čo protestujúci sa im v tom snažia zabrániť hádzaním kamenia a zápalných fliaš, opísal situáciu kameraman agentúry Reuters.

Mimoriadna nočná schôdzka opozičných predákov Vitalija Klička a Arsenija Jaceňuka s prezidentom Viktorom Janukovyčom nepriniesla žiadne riešenia. Kličko Janukovyča neskôr kritizoval, že nie je schopný na vzniknutú situáciu adekvátne reagovať. Prezident na druhej strane pohrozil predstaviteľom opozície, že s nimi bude „hovoriť inak“, ak sa nevzdajú radikálov.

„Vypustili džina z fľaše a veru neviem, kto a ako ho dá naspäť,“ reagoval pre portál Ukrajinska pravda politológ Dmitrij Vidrin. Podľa neho sa zdá, že opoziční lídri stratili kontrolu nad radikálne naladenými demonštrantmi.

„Vládnu moc i opozíciu čaká nebezpečné a bolestivé hľadanie kompromisov. Bude to o to ťažšie, že opozícia eskaláciou konfliktu vlastne ignorovala výzvy zahraničných diplomatov vrátane amerického veľvyslanca v Kyjeve na politický dialóg,“ vyjadril obavy Vidrin.

Ďalšia schôdzka lídrov opozície s prezidentom by sa mala konať na poludnie (11:00 SEČ). O situácii by tiež mala rokovať ukrajinská vláda.

Špeciálne zásahové jednotky navyše v stredu nadránom začali násilím vyháňať protestujúcich z Námestia nezávislosti v centre Kyjevu. Polícia tam nabehla s niekoľkými obrnenými vozidlami, ľudí bila obuškami a búrala postavené stany. Z námestia sa podľa očitých svedkov valí hustý dym.

Opozícia vyzvala Janukovyča na zastavenie zásahov polície

Opoziční lídri Vitalij Kličko a Arsenij Jaceňuk reagovali zastavením rokovaní s prezidentom Janukovyčom a vyzvali ho, aby nariadil zastavenie krvavých zásahov polície. „Vláda musí okamžite stiahnuť jednotky a ukončiť tento krvavý konflikt, pretože ľudia zomierajú. Toto som povedal Janukovyčovi,“ povedal Kličko po skončení nočných rozhovorov. „Ako môžeme rokovať, keď sa prelieva krv?“ opýtal sa.

V sídle odborov na centrálnom kyjevskom námestí Nezávislosti, ktoré slúži ako stredisko opozície, v noci vypukol požiar. V plameňoch je spodná časť niekoľkoposchodovej budovy. Nie je jasné, koľko ľudí oheň uväznil.

Zo záberov kyjevskej televízie Espreso je zjavné, ako sa niektorí ľudia snažia z odborového sídla újsť po odkvapoch a lanách. Opozícia na Twitteri uviedla, že oheň zúri až do výšky štvrtého poschodia a že ľudia v budove sa presunuli na deviate poschodie.

Miesto je podľa všetkého pre požiarne vozidlá nedostupné, lebo námestie je obohnané barikádami, okolo ktorých navyše demonštranti vytvorili horiaci val. Ten ich má ochrániť pred postupom policajných jednotiek, ktoré chcú Majdan, ako sa námestiu hovorí, vyprázdniť.

Americký viceprezident Joe Biden telefonicky vyzval ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, aby stiahol z kyjevských ulíc vládne jednotky nasadené proti demonštrantom, oznámil Biely dom.

Nepokoje sa rozšírili aj do regiónov

Utorkové násilnosti v Kyjeve vyhrotili situáciu na protivládnych protestoch v ukrajinských regiónoch. Dav demonštrantov podľa polície obsadil sídla samospráv v západoukrajin­ských mestách Ivano – Frankivsk a Ľvov, napísala agentúra Reuters.

Denník Pravda Ukrajiny na svojom webe uviedol, že rozzúrení demonštranti zapálili hlavnú policajnú stanici v Ternopile na západe krajiny, a že sa pokúsili ovládnuť sídlo samosprávy. Pod kontrolou ternopiľských demonštrantov je aj úrad miestnej prokuratúry, kde vraj dav spálil všetky zložky prípadov proti stíhaným demonštrantom.

Agentúra Interfax oznámila, že zradikalizovaní protestujúci zničili policajnú budovu aj v Ľvove. Pri útoku na stanicu, z ktorej vyhádzali spisy, vybavenie, prevrátili niekoľko policajných áut.

Opozícia na Twitteri uviedla, že demonštranti odzbrojili v západoukrajinskom meste Rivno poriadkové jednotky Berkut a že v Ternopile sa príslušníci bezpečnostných síl pridali na stranu protestujúcich, lebo odmietli proti demonštrantom zakročiť.

Situácia v ukrajinskej metropole sa vyhrotila po tom, čo sa niektorí z účastníkov pokojnej demonštrácie pokúsili preniknúť do sídla ukrajinského parlamentu a vyplienili hlavný štáb vládnej Strany regiónov.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že v nemocniciach skončilo 159 príslušníkov poriadkových síl a že 35 z nich je vo vážnom stave. Celkom vyhľadalo podľa Interfaxu ošetrenie 184 policajtov, z ktorých 39 utrpelo strelné zranenia.

Kyjevská polícia podľa RIA Novosti oznámila podrobnosti o úmrtiach civilistov. Dvaja ľudia zomreli na infarkt, jeden zahynul pri dopravnej nehode, jeden zhorel a traja boli zastrelení. O troch zastrelených informovali aj lekári pôsobiaci v opozičnom tábore. Ďalšie dve osoby údajne zahynuli pri útoku radikálnych demonštrantov na kyjevské sídlo hlavnej vládnej Strany regiónov.

Ukrajinské ministerstvo vnútra a tajná služba dali opozícii čas do 17:00 SEČ na upokojenie situácie v meste. Neskoro večer sa situácia na námestí Nezávislosti vyhrotila a v mieste zúria strety medzi policajnými ťažkoodencami a demonštrantami.

Pochod opozičných aktivistov v utorok sa v centre Kyjeva zmenil na tvrdú zrážku s jednotkami ministerstva vnútra. Polícia nasadila obrnené transportéry a do davu strieľala gumovými projektilmi.

Demonštranti sa zmocnili niekoľkých policajných áut, v okolí parlamentu zapálili veľké množstvo pneumatík. Najmenej traja policajti sú podľa médií zranení, na strane demonštrantov boli dve ženy zranené gumovými strelami.

Maskovaní útočníci vytrhali v uliciach priľahlých k parlamentnej budove dlažobné kocky a zasypali nimi policajné kordóny. Ťažkoodenci odpovedali ohlušujúcimi granátmi a slzným plynom. Organizátori opozičného pochodu vyzývajú z ampliónov účastníkov demonštrácie, aby upustili od násilných akcií a neútočili na policajtov. Ich výzvy ale zanikajú v explóziách delobuchov a v skandovaní protivládnych hesiel.

Poriadkové sily ministerstva vnútra sa kryjú...
Protivládni demonštranti pripravujú Molotovove...
+11Protivládni demonštranti hádžu kamene na...

Medzi zranenými je podľa denníka Fokus aj fotoreportér agentúry Reuters, ktorému priamo na prsiach explodoval ohlušujúci policajný granát. Príslušníci pohotovostných jednotiek obsadili budovy v okolí parlamentu a na vzbúrený dav hádžu granáty zo striech.

Chaotická situácia nastala aj v neďalekom Mariinskom parku, kde od rána prebiehal míting stúpencov vládnej Strany regiónov. Provládni aktivisti sa dostali do sporu s pohotovostnými jednotkami Berkut, vzduchom lietajú fľaše so zápalnou zmesou a v okolí parku horia policajné autobusy.

Podľa poslanca strany Vlasť Sergeja Soboleva je cieľom opozičných demonštrantov preniknúť do parlamentnej budovy a dať poslancom najavo nesúhlas s ich nečinnosťou. Ak ostraha snemovne demonštrantov do budovy dobrovoľne nevpustí, vynútia si protestujúci ľudia podľa Soboleva priechod násilím.

Pochod demonštrantov z centrálneho námestia, ktoré opozícia okupuje od začiatku decembra, bol podľa agentúry Unian spočiatku pokojný. Trojtisícový dav, ktorý viedli opozičný poslanec a šéf nacionalistickej strany Sloboda Oleh Ťahnybok, niesol transparent s nápisom „Pokojná ofenzíva“. Pred parlamentnou budovou, obohnanou zábranami a chránenou policajnými vozidlami, potom prevzala iniciatívu radikálna časť protestujúcich a prepukli zrážky.

Napätá situácia vznikla aj vo vnútri parlamentu, kde opoziční poslanci obsadili predsednícke lavice a blokujú rokovania. Asi štyridsať poslancov opozičných strán Udar, Vlasť a Sloboda tak protestovalo proti neochote vládnej väčšiny zaradiť do rokovacieho programu debatu o ústavnej reforme. Podstatou úpravy hlavného zákona má byť návrat k stavu z roku 2004, keď hlavné exekutívne právomoci boli v rukách parlamentu, nie prezidenta, ako je tomu teraz.

Opozícia nemá v parlamente väčšinu, k presadeniu ústavných návrhov jej podľa miestnej tlače chýba asi 40 až 50 hlasov. Hlavná vládna Strana regiónov diskusiu o zmene ústavy neodmieta, vec chce ale zveriť špeciálnej pracovnej skupine. Proces reforiem by podľa nej mal trvať zhruba pol roka, opozícia naopak požaduje okamžité hlasovanie.

V reakcii na búrlivú situáciu v bezprostrednom okolí parlamentného sídla sa vedenie snemovne rozhodlo okamžite zaradiť na rokovací program všetky návrhy opozičných strán na reformu ústavy, uviedla agentúra Unian. Návrhy sú údajne najmenej tri, pretože opozičné strany sa na jednotnom postupe zatiaľ nedokázali zhodnúť.

Strety poriadkových síl a protivládnych... Foto: Reuters, STRINGER
Ukrajina, Kyjev, demonštrácie Strety poriadkových síl a protivládnych demonštrantov v Kyjeve.

Opozícia je pripravená vytvoriť vládu, ak budú nové voľby

Ukrajinská opozícia je pripravená zostaviť novú vládu, ale prezident Viktor Janukovyč musí vyhlásiť mimoriadne parlamentné voľby. Na tlačovej konferencii v budove ukrajinského parlamentu to vyhlásil vodca opozičného hnutia Udar Vitalij Kličko.

„Iba na prezidentovi závisí riešenie terajšej politickej krízy. Vyzývam ho, aby vyhlásil mimoriadne parlamentné a prezidentské voľby,“ uviedol. „Ak to urobí, vyvedie krajinu z krízy. Bude to chlapské rozhodnutie,“ povedal Kličko.

Šéf Udaru zároveň vyzval políciu, aby z ulíc v centre Kyjeva odvolala svoje poriadkové sily. Počas Kličkovej tlačovej konferencie sa v okolitých uliciach odohrávali násilné strety policajtov s demonštrantmi.

Kličko vyhlásil, že prezident by mal požiadať poslancov svojej Strany regiónov, aby v parlamente nechali prejsť návrh ústavnej reformy, ktorá by podstatnú časť exekutívnych právomocí odobrala hlave štátu a odovzdala ich parlamentu. Len takýto krok môže podľa Klička znížiť napätie v krajine.

„Parlament musí sformovať novú vládu. My ako opozícia sme pripravení prevziať zodpovednosť za jej vytvorenie. Čas teraz už neodpočítavame po hodinách, ale po minútach,“ upozornil opozičný vodca.

225 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Kyjev #Ukrajina