Polícia: Za smrť turistiek v Egypte môže otec

Česká polícia má už jasno, kto spôsobil smrť ženy a jej dcéry v júli v egyptskom letovisku Hurgada. Vyšetrovatelia tvrdia, že vrahom by mal byť manžel a otec mŕtvych Češiek Peter Kramný. On doteraz akúkoľvek vinu odmietal.

19.02.2014 10:00 , aktualizované: 20.02.2014 10:50
debata (2)

Polícia českým médiám priamo neprezradila meno, potvrdila však, že obvinila 36-ročného muža z Karvinej. „Hrozí mu až doživotie,“ citoval portál idnes.cz šéfa krajskej polície Tomáša Kužela. „Chceli sme si objasniť niektoré veci, preto sme ho v pondelok večer pozvali na výsluch. V utorok sme ho obvinili z vraždy,“ uviedol Kužel.

Podľa neho česká strana už od leta paralelne vyšetrovala vraždu, ktorá sa stala 30. júla v egyptskom turistickom stredisku. Vtedy Kramný tvrdil, že objavil telá svojej osemročnej dcéry a tridsaťšesťročnej manželky v hotelovej izbe. Vraj mali všetci deň predtým žalúdočné ťažkosti. „Na základe zhromaždených indícií sme v utorok dospeli k stanovisku, že je nevyhnuté podozrivú osobu obviniť,“ uviedol Kužel aj pre spravodajskú stránku lidovky.cz.

O tom, či Kramný zostane vo väzbe, by sa malo rozhodnúť dnes. „Sudca bude potrebovať čas na preštudovanie spisu,“ povedal pre lidovky.cz dozorujúci štátny zástupca Vít Legerský. Nie je jasné, čo mohlo byť motívom vraždy, ani na základe čoho presne Kramného polícia obvinila. Český bulvárny denník Blesk napísal, že určujúce dôkazy má v rukách egyptská strana a že tieto závery si polícia nedávno vyžiadala. Podľa ministerstva zahraničných vecí však nič neprišlo.

„Z našej strany nemáme čo k prípadu dodať. Oficiálnu správu sme napriek opakovaným žiadostiam nedostali,“ uviedla pre agentúru ČTK hovorkyňa českého rezortu diplomacie Johana Grohová.

K prípadu sa zatiaľ nevyjadrilo ministerstvo vnútra. Jeho šéfa Martina Chovanca však už informovali. „Ak je pravda to, z čoho ho polícia obviňuje, tak je to strašný prípad, kde sme videli toho človeka, ako de facto v priamom prenose plače nad smrťou svojej ženy a dcéry,“ povedal pre lidovky.cz minister. Kužel tvrdí, že rozhodujúce dôkazy získala polícia na území Česka a sú vraj presvedčivé. Nechcel však komentovať, či sa Kramný k činu už priznal.

Ešte v januári obvinený vypovedal aj na detektore lži. Výsledky tohto testu však polícia nezverejnila. Uviedla len, že malo ísť o potvrdenie alebo vyvrátenie dôveryhodnosti Kramného výpovede. Po objavení tiel nemohol obvinený tri mesiace opustiť Egypt. Kramný naznačoval, že vie, kto by mohol stáť za smrťou jeho manželky a dcéry. Dievčatko i mladá žena boli pravdepodobne otrávené. Nevie sa však, akým jedom. Podľa nepotvrdených správ niektorých médií došli ich telá do Česka bez vnútorných orgánov. To mohlo sťažiť snahu určiť, ako presne obete vraždy zomreli.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #smrť Češiek