Pakistanský Taliban ohlásil jednomesačné prímerie

Pakistanský Taliban ohlásil jednomesačnej prímerie, ktoré má uľahčiť ďalšie mierové rokovania s vládou. Najvyššie vedenie fundamentalistického hnutia vydalo príslušné pokyny svojim jednotlivým súčastiam, informoval hovorca pakistanského Talibanu Šahidulláh Sahid vo vyhlásení, ktoré dnes e-mailom rozoslal médiám.

01.03.2014 16:03 , aktualizované: 16:57
debata

Pakistanská vláda v posledných dňoch vykonávala vzdušné údery na úkryty radikálov na severozápade krajiny. Nasledovali po tom, čo boli prerušené predchádzajúce mierové rozhovory, pretože Taliban sa priznal k zodpovednosti za zabitie 23 príslušníkov polovojenských jednotiek na severozápade krajiny.

Pakistanský Taliban sa roky snažil zvrhnúť vládu a nastoliť v krajine islamistický režim. Útoky radikálov si vyžiadali desaťtisíce obetí na životoch.

Teroristi zabili najmenej 11 členov očkovacieho tímu

Tím pracovníkov zabezpečujúcich očkovanie proti detskej obrne na nepokojnom severozápade Pakistanu sa stal v sobotu terčom krvavého útoku, ktorý neprežilo 11 ľudí.

Počas toho, ako sa zdravotníci aj s policajným konvojom presúvali cez provinciu Chajbár Paštúnchvá na hranici s Afganistanom, vybuchla pri ich aute bomba. K incidentu sa zatiaľ nikto neprihlásil, predpokladá sa však, že za ním stojí miestna pobočka militantného hnutia Taliban.

To odmieta očkovanie ako také a tvrdí, že zdravotníci sú členmi zahraničných špionážnych služieb. Od decembra 2012 zahynulo pri podobných útokoch v Pakistane viac ako 40 členov vakcinačných tímov.

debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Taliban #Pakistan #islamisti #prímerie