ICC uznal vinným bývalého konžského veliteľa

Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok uznal vinným konžského povstaleckého vodcu Germaina Katangu z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

07.03.2014 08:07 , aktualizované: 14:13
Germain Katanga Foto: ,
Germain Katanga na obrazovkách počas súdneho pojednávania v Haagu.
debata

Podľa sudcov svojím konaním umožnil rabovanie a vraždy spáchané v Kongu v februári 2003. Katanga je iba druhým usvedčeným v histórii ICC. Rozsudok si vypočul bez emócií, o výške trestu sa rozhodne pri ďalšom pojednávaní.

Sudca Bruno Cotte, citovaný agentúrou AFP, tiež oznámil, že Katanga nebol uznaný vinným v bode obžaloby týkajúcim sa zneužívania detí ako detských vojakov a zo znásilňovania žien ako bojovej taktiky. Súd sa zaoberal prípadom masakru v dedine Bogoro, pri ktorom vo februári 2003 zahynulo 200 civilistov.

Cotte povedal, že útok by nebol taký ničivý, keby k nemu velitelia ako je Katanga neposkytli zbrane. Incident v Bogoro bol súčasťou bojov o moc nad baňami na zlato v regióne Ituri, ktoré stáli život desaťtisíce ľudí. Podľa OSN bolo v tomto konflikte v rokoch 1998 až 2003 zverbovaných viac ako 30 000 detských vojakov. Obžaloba v čase začatia procesu v novembri 2009 evidovala 340 zaznamenaných obetí, vrátane desiatich bývalých detských vojakov, ktorí požiadali o odškodnenie za traumy spôsobené nasadením v tomto konflikte.

Hoci obžaloba chcela, aby bol Katanga usvedčený z priamej účasti na zabíjaní v Bogoro, sudcovia dospeli k záveru, že pre to nemajú dostatok dôkazov. V čase útoku mal 24 rokov a velil vtedy oddielom odboja z Ituri. Jeho ľudia do Bogoro vtrhli skoro ráno, niektorých ľudí zabili v spánku, ďalších rozsekali mačetami.

Konflikt v Ituri ukončila mierová dohoda a Katanga sa potom pridal do konžskej armády. Po roku bol však uväznený za zlé správanie a ešte keď si odpykával trest, vydal na neho ICC zatykač. Konžské úrady ho vydali v roku 2007.

ICC za masaker v Bogoro stíhal aj Mathieua Ngudjola Chuiha, ale v roku 2012 ho pre nedostatok dôkazov prepustil.

Zatiaľ jedinou osobou, ktorú ICC potrestal, je vodca konžských povstalcov Thomas Lubango. Proces s ním sa začal v roku 2009 a za nasadzovanie detí do bojov v konflikte ho súd poslal do väzenia na 14 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #väzenie #súd #Kongo #vodca