Malajzijské lietadlo s 239 ľuďmi sa stratilo, v mori objavili olejové škvrny

Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľuďmi na palube na linke z Kuala Lumpur do Pekingu sa v noci z piatka na sobotu stratilo z obrazoviek radarov.

08.03.2014 08:20 , aktualizované: 22:34
Boeing 777-200, Malaysia Airlines Foto:
Lietadlo Malaysia Airlines Boeing 777-200.
debata (4)

Niekoľko východoázijských štátov po nezvestnom stroji, s ktorým kontrolóri zhruba po hodine letu stratili kontakt, stále intenzívne pátra. Zatiaľ neoficiálne správy z Vietnamu a Číny uvádzajú, že sa lietadlo zrútilo v Juhočínskom mori.

Ukradnuté pasy vyvolali otázky

Po zistení, že na palube boli ľudia s ukradnutými pasmi, začali americké úrady skúmať možnosť spojitosti zmiznutia lietadla so zločinom, vrátane teroristického ú­toku.

Američania reagovali podľa televízie NBC novým smerom vyšetrovania na informácie, že dvaja pasažieri, ktorých mená figurujú na zozname cestujúcich nezvestného lietadla, sú nažive a že im boli pri minulých cestách do Ázie ukradnuté pasy. Ide o občanov Talianska a Rakúska.

Americké úrady zatiaľ súvislosť ukradnutých pasov priamo s terorizmom nezistili. Podľa nich je tiež možné, že tieto prípady môžu súvisieť s inými zločinmi, napríklad s pašovaním drog. „Ešte sme spojitosť s terorizmom nenašli, zatiaľ je veľmi skoro a rozhodne nie je nič definitívne,“ povedal NBC nemenovaný činiteľ.

Vietnamský úrad civilného letectva oznámil, že jeho lietadlá našli dve veľké olejové škvrny južne od vietnamského ostrova Tho Chu. Vietnam k nim vyslal lode. Zatiaľ nikto oficiálne nepotvrdil, že škvrny súvisia s hľadaným lietadlom. Sú dlhé desať a pätnásť kilometrov a od seba sú vzdialené asi 500 metrov.

Malajzijský minister dopravy Hishamuddin Hussein varoval pred špekuláciami. Hovoril iba o strate kontaktu s posádkou. To, že sa stroj zrútil, potvrdiť odmietol. „Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zistili, kde to lietadlo je. Čakáme na presné informácie malajzijskej armády, tá očakáva dalšie informácie vietnamskej strany,“ informoval Hussein novinárov.

Nikde na trase lietadla vraj zatiaľ nespozorovali trosky. Pilot ale neodvysielal tiesňový signál, čo je podľa leteckých odborníkov nezvyčajné. Podobný prípad je známy z roku 2009, keď takisto bez tiesňového signálu spadlo po štyroch hodinách letu do mora lietadlo společnosti Air France na trase z Brazílie do Francúzska.

Na palube lietadla Boeing 777–200 bolo 227 cestujúcich a 12 členov posádky.

Na palube nebol žiadny Slovák

Na palube lietadla, ktoré sa stratilo počas letu do Pekingu, nebol žiadny Slovák. Potvrdil to hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Boris Gandel.

Podľa aeroliniek bolo na palube 152 Číňanov, 38 Malajzijčanov, 12 Indonézanov a sedem Austrálčanov. Ďalší cestujúci boli z USA, Francúzska, Nového Zélandu, Ukrajiny, Kanady, Talianska, Tchaj-wanu, Holandska a Rakúska. Medzi cestujúcimi boli dve malé deti.

Záchranné operácie sa sústreďujú okolo miesta v Juhočínskom mori, kde sa posádka naposledy hlásila o 1:30 miestneho času (v piatok 18:30 SEČ). Potom signál náhle zmizol, povedal novinárom riaditeľ malajzijskej agentúry civilných letov Azharuddin Abdul Rahman Bolo to údajne asi minútu predtým, ako lietadlo malo vstúpiť do vietnamského letového priestoru.

Vietnamský admirál citovaný vietnamskými médiami oznámil, že podľa armádnych radarov lietadlo spadlo 153 míľ (280 kilometrov) južne od vietnamského ostrova Tho Chu. To sa ale zatiaľ nepotvrdilo.

Boeing 777–200 štartoval z Kuala Lumpur v piatok o 17:21 SEČ a v Pekingu mal pristáť o 23:30 SEČ. Do záchranných námorných aj leteckých operácií sa zapojili okrem Vietnamu a Malajzie, aj Čína a Filipíny.

Miesto, kde stroj možno spadol, je v Juhočínskom mori, na ktorého časti si nárokuje niekoľko ázijských štátov, najmä Čína a Filipíny. Ich napäté vzťahy, ktoré sa neraz nebezpečne priblížili ozbrojenému konfliktu, v sobotu v dôsledku tragickej havárie ustúpili. „V mimoriadnych situáciách musíme postupovať spoločne bez ohľadu na hraničné problémy,“ vyhlásil veliteľ filipínskeho západného vojenského okruhu Roy Deveraturda.

Príbuzná jedného z pasažierov plače na letisku... Foto: Reuters, KIM KYUNG-HOON
lietadlo, Malaysia airlines Príbuzná jedného z pasažierov plače na letisku v Pekingu.

V Pekingu, kam mal malajzijský stroj doletieť, čínske úrady vyzvali príbuzných a blízkych pasažierov, aby sa uchýlili do hotela vzdialeného asi 15 kilometrov od letiska a vyčkali ďalších informácií.

Asi dvadsiatka týchto ľudí však podľa agentúry Reuters hnevlivo vyrazila von a sťažovala sa pred zrakmi novinárov. „Nie je tu nikto z leteckej spoločnosti, nemôžeme nájsť jediného človeka. Proste nás zavreli do izby a povedali, aby sme čakali. Chceme, aby sa niekto ukázal, nedali nám ani zoznam pasažierov,“ povedal jeden z mužov.

Ďalší z príbuzných sa snažil vyhnúť sa novinárom a iba sa posťažoval:" Konajú s nami ako so psami."

Ku kritikom sa pripojila aj čínska agentúra Nová Čína, keď na sociálnych sieťach napísala, že malazijské aerolinky čakali päť hodín, ako oznámili stratu kontaktu s lietadlom.

Medzi tými, ktorí v ​​Pekingu na lietadlo čakali, bol tiež Ind Sanved Kolekar, ktorý v Pekingu pracuje. „V lietadle sú moji rodičia. Neviem, čo sa stalo, neposkytli mi žiadnu informáciu. Pre mňa je to ťažké, pretože nerozumiem miestnej reči,“ povedal Reuters.

Ďalšie špekulácie sa objavujú okolo pasažierov Najmenej dve z mien, ktoré čínska polícia zverejnila, sú vraj upravené, čo podľa čínskych médií môže znamenať, že išlo o Ujgurov, teda moslimských občanov z autonómnej častí západnej Číny, ktorým Peking pripisuje často teroristické útoky.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Malaysia Airlines #Boeing 777-200 #letecká havária