Vyšetrovatelia nevylučujú únos malajzijského lietadla

Príčiny piatkového zmiznutia lietadla malajských aerolínií s 239 ľuďmi zostávajú záhadou a nemožno vylúčiť ani únos. Novinárom to v Kuala Lumpure povedal šéf malajzijskej agentúry pre civilné letectvo Azharuddin Abdul Rahman. Podľa neho sa nepotvrdilo, že by na mori boli objavené trosky lietadla.

10.03.2014 08:13 , aktualizované: 09:26
Malajzia, lietadlo, letecké nešťastie, piesok, Foto: ,
Indický umelec Sudarshan Patnaik vyjadruje nádej, že stratené malajzijské lietadlo aj s pasažiermi sa nájde.
debata

Lietadlo odštartovalo v piatok o 17:41 SEČ z Kuala Lumpuru a mierilo do Pekingu. Kontakt s pevninou zaznamenali naposledy o 18:30 SEČ, tesne pred tým, ako lietadlo malo prejsť z malajzijského do vietnamského vzdušného priestoru. Malaysia Airlines stratili spojenie s lietadlom vo chvíli, keď bolo vo výške necelých 11-tisíc metrov a letelo stálou rýchlosťou.

Nie je možné vylúčiť únos a všetky možnosti sa ďalej preverujú, povedal Rahman. Podľa neho príčina zmiznutia lietadla zostáva záhadou.

Už v sobotu sa objavila informácia o tom, že najmenej dvaja pasažieri použili pasy ukradnuté v Thajsku v roku 2012 a 2013, a to občanom Talianska a Rakúska. Letenky si tieto osoby kúpili zrejme spoločne za thajské báty a konečnou destináciou nebol Peking, ale Európa.

Rahman tiež uviedol, že vietnamské úrady nepotvrdili, že by niekto zahliadol trosky lietadla na hladine.

V nedeľu podvečer posádka lietadla vietnamského námorníctva údajne zazrela pri južnom pobreží Vietnamu predmet, ktorý vyzeral ako dvere nezvestného lietadla. Objekt sa nachádzal zhruba v rovnakej oblasti, kde vietnamské lietadlá už v sobotu uzreli rozsiahle olejové škvrny.

Po troskách pátra pri pobreží Vietnamu a Malajzie 40 lodí a 34 lietadiel deviatich štátov. Úrady oznámili príbuzným cestujúcich nezvestného lietadla, aby sa pripravili na najhoršie.

Thajská polícia vyšetruje „pasový gang“

Thajská polícia začala vyšetrovanie „pasového gangu“, ktorý by mohol súvisieť s dvoma európskymi pasmi ukradnutými v Thajsku, na ktoré nastúpili dvaja neznámi cestujúci na palubu nezvestného malajzijského lietadla.

Na zozname cestujúcich letu MH370 boli dve európske mená – Rakúšan Christian Kozel a Talian Luigi Maraldi. Ale ani jeden v skutočnosti do lietadla nenastúpil. Obom ich pas ktosi ukradol v Thajsku počas posledných dvoch rokov.

Letové informácie, ktoré má AFP k dispozícii, ukazujú, že letenky na mená Maraldi a Kozel boli rezervované 6. marca 2014 a vyzdvihnuté v thajskom letovisku Pattaja južne od hlavného mesta Bangkok. Čísla ich elektronických leteniek idú po sebe a za obe zaplatili v thajskej mene – 20 215 bahtov za jednu letenku (asi 450 eur).

„Kozel“ mal rezervovaný let z Kuala Lumpuru do Pekingu a potom mal zamieriť do Amsterdamu a Frankfurtu, zatiaľ čo „Maraldi“ si zabookoval rovnaké lety až do Amsterdamu, odkiaľ mal pokračovať do Kodane.

Interpol potvrdil, že dva pasy, na ktoré dotyční cestovali, boli zahrnuté do jeho databázy nahlásených ukradnutých pasov v roku 2012 a 2013. Vysoký thajský policajný činiteľ AFP oznámil, že úrady začali preverovanie pokútnych obchodov s pasmi na ostrove Pchúket, kde bol ukradnutý Maraldiho cestovný doklad.

„Policajný tím spoločne s miestnou a imigračnou políciou spolupracujú na odhalení pasového gangu,“ povedal policajný veliteľ Panja Mamen. Taliansky turista sa polícii na Pchúkete v nedeľu sám ohlásil s tým, že nebol v lietadle a jeho pas bol v minulom roku ukradnutý. Pas rakúskeho občana Kozla bol ukradnutý v roku 2012 počas letu z Pchúketu do Bangkoku.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Malajzia #Malaysia Airlines #letecká havária