Ukrajinský agroexport máta Slovensko

Plán Európskej komisie zrušiť clá na širokú škálu poľnohospodárskych produktov prijali slovenskí poľnohospodári a potravinári s obavami.

13.03.2014 10:20
žatva, kombajn, pšenica, obilie Foto: ,
Ilustračné foto
debata (17)

Lacné ukrajinské obilie, olejniny, cukor, hydina či vajcia im môžu znížiť príjmy o státisíce eur. Obávajú sa totiž, že ukrajinský poľnohospodársky export skončí najskôr v nových, a nie v starých členských štátoch EÚ.

Poľnohospodárske a potravinárske výrobky budú hlavnou zložkou od cla oslobodených ukrajinských výrobkov, medzi ktoré je zaradený napríklad aj textil. Zrušenie ciel by malo Ukrajine len pri vývoze agropotravinárskej produkcie priniesť podľa informácií zverejnených v gazete.ru okolo 400 miliónov eur.

Najviac sa ukrajinského vývozu obávajú slovenskí chovatelia a spracovatelia hydiny. Hydina však nebude môcť do únie prúdiť v neobmedzenom množstve. Podobne ako na bravčové a hovädzie mäso udelí Brusel na kurčatá ukrajinským podnikom bezcolné dovozné kvóty. O aké množstvá pôjde, však ešte nie je známe.

„V tejto chvíli ešte nevieme, aké by boli úplné dosahy ukrajinského agrovývozu na slovenské potravinové hospodárstvo. Spracúvame analýzu, ktorá ukáže, ktoré sektory sú najcitlivejšie,“ povedal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. Pšenica, najdôležitejšia ukrajinská vývozná komodita, by však nemusela smerovať na Slovensko. To si totiž pokrýva obilím svoje potreby na 108 percent a podľa Jahnátka bude oň väčší záujem skôr v Poľsku ako na Slovensku či v Maďarsku.

Radšej drevo ako pšenicu

Oveľa viac ako pšenica by sa Slovensku hodilo ukrajinské drevo. „Kúpili by sme aj jeden milión kubických metrov smrekovej a bukovej guľatiny, ale je otázne, či bude Ukrajina ochotná drevo vyvážať,“ povedal minister Ľubomír Jahnátek.

Rozhodnutím Európskej komisie boli zaskočené predovšetkým krajiny visegrádskej štvorky. Predstavitelia roľníckych samospráv V4, ktorí rokujú tento týždeň v Topoľčiankach, prostredníctvom hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Stanislava Nemca vyjadrili počudovanie nad tým, že oslobodeniu ukrajinského agroexportu od cla nepredchádzalo rokovanie v širšom kruhu členských krajín.

„Predpokladáme, že sa môže zastaviť ukrajinský vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov do Ruska a väčšina z ukrajinských tovarov skončí nie v starých, ale nových členských krajinách EÚ-27.“ povedal Stanislav Nemec. Najviac podľa neho ponesú dôsledky lacných ukrajinských produktov poľnohospodári a potravinári zo štátov V 4, ktoré sú najbližšími susedmi Ukrajiny.

Dovoz lacného hydinového mäsa by mohol ohroziť najviac slovenských hydinárov, ktorí kryjú slovenskú spotrebu hydina len na 54 percent. „Prúd ukrajinskej hydiny môže sebestačnosť znížiť pod 50 percent a dovoz vajec naštrbiť doterajšiu sebestačnosť v ich výrobe,“ povedal Daniel Molnár, ktorý upozornil, že Ukrajina dodnes zápasí s následkami katastrofálnej havárie jadrovej elektrárne v Černobyli.

Bez pečiatky nič nevyvezú

Politické rozhodnutie o clách však neznamená, že už zajtra sa začnú na Slovensko valiť ukrajinské potraviny. Upozorňuje na to ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. Brusel totiž musí prijať nariadenie, ktoré presne stanoví, za akých hygienických, fytosanitárnych a veterinárnych štandardov môžu Ukrajinci vyvážať. Tomu bude predchádzať návšteva inšpektorov z Potravinového a veterinárneho úradu EÚ v ukrajinských podnikoch.

„Kým nebudú mať ukrajinskí exportéri audit a bruselskú pečiatku, dovtedy nebudú môcť vyvážať,“ upozornil Jozef Bíreš. A pokiaľ ide o hydinu, tá sa bude posudzovať ako produkt prichádzajúci nie z členskej, ale z tretej krajiny. Ak si niekto myslí, že si v Michalovciach postaví halu na prebaľovanie hydiny, môže na to rovno zabudnúť," povedal šéf štátneho potravinového dozoru.

Ukrajina však bude citlivým jazýčkom na obilninárskych cenových váhach. Ak v dôsledku udalostí v Kyjeve začali ceny pšenice rásť, teraz po uvoľnení exportu môže cena, naopak, padať. Proti tomu nebude imúnne ani Slovenska, ktoré z minuloročnej úrody vyviezlo 380-tisíc ton obilia a kukurice a do žatvy ráta s vývozom ďalších vyše 300-tisíc ton. Všíma si to Marián Uhrík zo Zväzu výrobcov a skladovateľov obilia a dodáva, že Slovensko môže pod tlakom ukrajinských exportov potenciálne prísť o vývozy obilia z novej úrody na nemecké trhy.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Ukrajina #agroexport