Pápež po roku: normálny človek

Žiadne oslavy supermana. "Prosím, modlite sa za mňa," znie jediný odkaz, ktorý v deň prvého výročia nástupu na Petrov stolec poslal ľuďom pápež František. Svoj rok vo funkcii si odmietol akokoľvek verejne pripomenúť. Namiesto toho sa venoval rozjímaniu v ústraní pred blížiacou sa Veľkou nocou.

13.03.2014 12:41 , aktualizované: 14.03.2014 09:08
Pápež František Foto: ,
Pápež František krátko po svojom zvolení.
debata (1)

Pápež odkazom na sieti Twitter vo štvrtok zopakoval prosbu, ktorou presne pred rokom začal z balkóna Svätopeterského chrámu svoj pontifikát. Sedemdesiatse­demročný Argentínčan touto vetou odvtedy končí väčšinu svojich vystúpení.

Bezprostredne po nástupe na čelo rímskokatolíckej cirkvi sa František stal priam zjavom, ktorý dal konzervatívnej inštitúcii nádej na zlepšenie reputácie, pošramotenej sériou škandálov. Na verejnosti začal propagovať skromnosť a spolupatričnosť s tými najslabšími ľudskými bytosťami, a to podľa vzoru najobľúbenejšieho zo svätých – Františka z Assisi. Ľudským a spontánnym vystupovaním, orientáciou na chudobných a utláčaných ľudí si popri katolíkoch získal priazeň aj veriacich iných konfesií i ateistov.

Novozvolený pápež František navštívil deň po...
Novozvolený pápež František navštívil deň po...
+2Novozvolený pápež František navštívil deň po...

Svojím správaním i výrokmi František podľa amerického teológa Richarda Gaillardetza stihol za rok vyvolať obrovské nádeje očakávania. „Medzi katolíkmi je kritická masa, ktorá si želá zmenu. V mysliach mnohých zásadné zmeny musia znamenať zmeny v kontrole pôrodnosti, vysvecovaní žien a manželstvách osôb rovnakého pohlavia,“ prízvukuje Gaillardetz. Triezvo však dodáva: „Tento pápež vykonal veľmi podstatnú zmenu, ale to sa nemusí nevyhnutne prejaviť na konkrétnych doktrínach.“

Podľa talianskeho teológa Massima Faggioliho pápež musí prihliadať na to, že v cirkvi, ku ktorej sa hlási 1,2 miliardy ľudí, sú popri liberálnejších veriacich predovšetkým zo Západu aj konzervatívni tradicionalisti z Afriky či Latinskej Ameriky. „V globálnej cirkvi sú na rozličných miestach rozličné očakávania,“ upozorňuje.

Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio na...
Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio si...
+7Argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio si...

František sa za rok v úrade obklopil poradcami, ktorí mu majú pomôcť s reformami. Tie sa už začali v riadení vatikánskych financií a predovšetkým v škandálmi poznačenej Vatikánskej banke. Žiadne náznaky obratu v oficiálnom postoji cirkvi k antikoncepcii či celibátu však zatiaľ nevidno. Pre katolíckych tradicionalistov sú to príliš citlivé témy, veď už pri gestách zhovievavosti nového pápeža k rozvedeným katolíkom a sexuálnym menšinám podráždene spozorneli. „Kto som, aby som ich súdil?“ povedal napríklad František na adresu homosexuálov, kým jeho predchodca Benedikt XVI. označil homosexualitu za „vnútorne zlú“.

Za mediálnym úspechom pápeža Františka, ktorého magazín Time zvolil za osobnosť roka, vo veľkej miere stojí aj bývalý novinár Greg Burke. Tento päťdesiattriročny špecialista na styk s verejnosťou od polovice roku 2012 pomáha Vatikánu rehabilitovať sa po pedofilných a korupčných aférach. V rozhovore pre server Vice Burke povedal, že jeho úlohou sa stalo vytvárať mediálne výstupy tak, aby súzneli s názormi cirkvi, ale boli zároveň stráviteľné pre širšiu obec. „Vedel som, čo novinári chcú a tiež, ako budú tieto informácie v médiách vyzerať,“ poznamenal.

Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...
+22Biely dym stúpa z komína na streche Sixtínskej...

Burke pred vyše rokom založil oficiálny pápežský účet na Twitteri. Z Benedikta už nevykresal viac ako pár poznámok z duchovného života. S energickejším novým pápežom, ktorý stavia na osobný kontakt a „kúpanie sa v dave“, však na mediálnom poli naplno boduje. O krokoch vyvolávajúcich sympatie sa verejnosť rýchlo dozvedá. Jednou z prvých takýchto udalostí sa stalo, keď si František telefonicky osobne zrušil predplatné v novinovom stánku na svojom bývalom pôsobisku v Buenos Aires. Obdiv si získal aj tým, keď sa odmietol voziť v luxusných limuzínach a namiesto do honosného Apoštolského paláca sa nasťahoval do prostej ubytovne. Jedným z najnovších počinov na vatikánskom Twitteri je obrázok pápeža na fasáde rímskeho domu, na ktorom je František znázornený ako superman.

František však prirovnanie k supermanovi odmieta. „Ideologické interpretácie a výmysly o pápežovi ma nijako netešia. Napríklad, keď sa povráva, že sa v noci vykráda z Vatikánu, aby nakŕmil chudobných. To mi nikdy nenapadlo,“ povedal minulý týždeň v rozhovore pre noviny Corriere della Sera. „Vykresľovanie pápeža ako supermana, ako nejakej hviezdy, ma uráža. Pápež je človek, ktorý sa smeje, plače, pokojne spí a má priateľov ako hocikto iný. Jedným slovom: normálny človek.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František