Slovensko považuje krymské referendum za neplatné a neuznáva ho

Slovensko považuje nedeľňajšie referendum na Kryme za neplatné a neuznáva ho. Zároveň vyzýva Rusko na rešpektovanie nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny a na zdržanie sa akýchkoľvek krokov, ktoré by viedli k eskalácii napätia na Ukrajine.

17.03.2014 14:20
debata (273)

„Veríme, že obnovenie politického dialógu medzi Kyjevom a Moskvou môže napomôcť nájsť východisko na urovnanie krízy,“ uviedol tlačový odbor slovenského rezortu diplomacie.

Ako pripomína MZV, plebiscit o pričlenení Krymu k Rusku sa uskutočnil v rozpore s ústavou Ukrajiny a pod hrozbou ruskej vojenskej intervencie. „Referendum v podobe, ako bolo pripravené a uskutočnené, je nelegálne a nelegitímne,“ zdôraznilo MZV.

Pripojenie Krymského polostrova k Ruskej federácii podporilo 96,77 percenta zúčastnených voličov. Ide o 1.233.002 o­byvateľov tohto čiernomorského polostrova, ktorí si želajú, aby sa stal jedným zo subjektov Ruskej federácie.

Za zachovanie Krymu v rámci Ukrajiny sa vyslovilo 31.997 voličov. Svoje právo voliť využilo v nedeľu 83,1 percenta krymských voličov.

Západné štáty referendum považujú za nelegitímne a jeho výsledky neuznajú.

Poslanci krymského parlamentu v pondelok prijali uznesenie o nezávislosti autonómnej republiky a obrátili sa na Moskvu s návrhom prijať Krym za nový subjekt Ruskej federácie so štatútom republiky.

273 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #Ukrajina #Krym