Rakúsko prepustilo oligarchu Firtaša na rekordnú kauciu

Rakúsky súd v piatok na kauciu 125 miliónov eur prepustil ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaša, ktorý bol v alpskej krajine zadržaný na žiadosť amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI).

21.03.2014 18:10
Dmytro Firtaš Foto: ,
Dmytro Firtaš
debata (19)

Firtaš, ktorého americkí vyšetrovatelia podozrievajú z korupcie, má úzke kontakty s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Experti navyše nevylučujú, že sa podieľal aj na vytváraní okupačného scenára pre Krym.

Na sankčnom zozname Európskej únie ani USA sa však Firtašovo meno zatiaľ neobjavilo.

Štyridsať osemročného Firtaša zadržala polícia pred týždňom vo Viedni. Jeho stíhanie ale údajne nesúvisí so súčasnou krízou na Ukrajine. FBI k zatknutiu uviedla, že americké úrady po oligarchovi pátrali v súvislosti s podozrením z úplatkárstva a zločinného sprisahania. V Rakúsku však stíhaný nie je.

Denník Die Presse na svojom webe napísal, že suma 125 miliónov eur je doteraz najvyššia, akú kedy niekto v Rakúsku zaplatil.

Firtašovo vyšetrovanie by mohlo znamenať citeľný zásah do Putinovho najbližšieho okolia, pretože podľa ruských analytikov je oligarcha zasvätený do všetkých tajov mocnej plynárenskej spoločnosti Gazprom, ktorá v Rusku významne zasahuje do ekonomiky, politiky, športu i sveta médií.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #FBI #Ukrajina #oligarcha #Dmytro Firtaš #kaucia