Súd v Egypte vyniesol trest smrti nad 529 stúpencami Mursího

Egyptský súd v pondelok vyniesol rozsudok smrti nad 529 stúpencami zvrhnutého islamistického prezidenta Muhammada Mursího. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na právnika obhajoby. Ide o jeden z najväčších procesov od začiatku prenasledovania radikálnych islamistov v Egypte vlani v júli.

24.03.2014 09:52 , aktualizované: 10:20
debata (3)

„Súd sa rozhodol odsúdiť na smrť 529 obžalovaných a 16 ich oslobodil,“ uviedol právnik Ahmad Šaríf. Proti verdiktu sa možno odvolať. Pred súdom stálo 153 odsúdených, zvyšných súdili v neprítomnosti. Prívrženci Moslimského bratstva sa objavili pred súdom pre násilnosti, ktoré prepukli po tom, čo bezpečnostné zložky vlani rozohnali dve manifestácie na podporu Mursího v Káhire. Pri násilnostiach boli zabité stovky ľudí. Údajní Mursího stúpenci potom po celej krajine prepadali policajné stanice a vládne budovy. Medzi obvineniami tak bolo okrem iného aj obvinenie z vraždy policajta a pokus o dve ďalšie. Obvinenie padlo aj z útoku na policajnú budovu v provincii Mínja.

Proces začal ešte len minulý víkend – v sobotu. Sudca vtedy odmietol žiadosť obhajoby, ktorá chcela viac času na preštudovanie spisov. Advokátom dal súd len 24 hodín na to, aby obhajobu predložili v písomnej podobe. Rokovania potom sudca odročil práve na pondelok.

Egyptská armáda zvrhla Muhammada Mursího vlani po opakovaných demonštráciách proti nemu aj proti Moslimskému bratstvu, za ktoré bol prezident zvolený a ktoré Egyptu do vlaňajška vládlo. Nasledovali demonštrácie stúpencov islamistov a do čela krajiny sa postavila prechodná vláda nastolená armádou. Moslimské bratstvo je teraz na zozname teroristických organizácií a Mursí je súdený v štyroch oddelených kauzách.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Moslimské bratstvo #Muhammad Mursí #islamisti