Nová čilská prezidentka čelila prvej veľkej demonštrácii

Nová prezidentka Čile Michelle Bacheletová v nedeľu musela čeliť prvej veľkej demonštrácii. Jej účastníci, ktorí sa zhromaždili v Santiagu de Chile, prezidentku podľa spravodajskej stanice BBC vyzvali na rýchlu zmenu ústavy a ďalšie reformy, ktoré ľavicová politička sľúbila pred svojím zvolením vlani v decembri.

24.03.2014 13:45
Chile Bacheletová, Čile, prezidentka Foto: ,
Čilská prezidentka Michelle Bacheletová.
debata

V centre metropoly sa podľa organizátorov zišlo viac ako 100-tisíc ľudí, podľa polície len okolo 25-tisíc osôb. Na záver nedeľnej demonštrácie vypukli podľa miestnych úradov menšie strety, pri ktorých traja policajti utrpeli zranenia a 50 protestujúcich bolo zatknutých.

Hlavnou požiadavkou aktivistov je nahradiť ústavu, ktorá pochádza z obdobia diktátora Augusta Pinocheta v 70. a 80. rokoch minulého storočia a ktorá nechráni práva všetkých občanov. Predovšetkým študentom ďalej záleží aj na tom, aby prezidentka uskutočnila reformu školstva, ku ktorej sa aj v predvolebnej kampani zaviazala. Sľúbila tiež, že zlepší zdravotnú starostlivosť, zníži rozdiely v príjmoch obyvateľstva a vykoná ekonomické a politické štrukturálne zmeny.

Prezidentkina koalícia ľavého stredu však v minuloročných novembrových parlamentných voľbách získala len jednoduchú väčšinu mandátov, nie väčšinu, ktorá je nutná k zmene ústavy. Na tej sa preto bude musieť zhodnúť s pravicovou opozíciou, ktorá sa k dedičstvu Pinochetovej diktatúry nestavia zďaleka tak odmietavo.

Bacheletová, ktorá bude post hlavy štátu zastávať do roku 2018, bola čilskou prezidentkou už v rokoch 2006 až 2010, kedy sa tešila značnej obľube. Dvakrát za sebou však kvôli pravidlám ústavy nemohla byť zvolená. V posledných rokoch bol prezidentom konzervatívec Sebastián Piňera, ktorého Bacheletová vlani porazila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čile #demonštrácia #Michelle Bacheletová #prezidentka