Mocní sa stretli bez Ruska, vylúčili ho z G8

Západ sa snaží vymyslieť, čo by na Rusko mohlo platiť v súvislosti s agresiou na Ukrajine. Jedným z krokov je aj vylúčenie Moskvy z klubu G8. Jeho predstavitelia o tom rozhodli na stretnutí v holandskom Haagu, kde zavítali na summit o jadrovej bezpečnosti.

25.03.2014 09:22
Barack Obama, Holansko, summit, Foto: ,
Americký prezident Barack Obama na summite v Holandsku.
debata (30)

Rozhodnutie padlo paradoxne v čase, ruského predsedníctva G8. Moskva do tohto elitného klubu vstúpila v roku 1998. Okrem Ruska ho tvoria USA, Kanada, Británia, Nemecko Japonsko, Francúzsko a Taliansko. Na summitoch sa zúčastňujú aj predstavitelia Európskej únie. Západ už skôr zastavil prípravy na stretnutie G8 v Soči, ktoré sa malo konať v júni.

"Prezident Vladimir Putin musí pochopiť, že jeho konanie na Ukrajine bude mať ekonomické a politické dôsledky,“ povedal americký prezident Barack Obama pre holandský denník de Volkskrant. Šéf Bieleho domu je na niekoľkodňovej návšteve Európy.

Azda najaktívnejšie proti Kremľu však vystupuje kanadský premiér Stephen Harper, ktorý minulý týždeň Ukrajinu navštívil a naznačil, že Rusko treba z G8 vylúčiť. Ottawu nespájajú s Moskvou nejaké rozsiahlejšie ekonomické vzťahy. Harper sa tiež snaží nakloniť si okolo 1,2 milióna ľudí ukrajinského pôvodu, ktorí žijú v Kanade.

"Vylúčenie Ruska z G8 by obmedzilo možnosti rokovania s Kremľom o kľúčových globálnych otázkach. Povedie to k zvýšeniu vplyvu Číny,“ uviedol pre Pravdu odborník na medzinárodné vzťahy Piotr Dutkiewicz z Carletonskej univerzity v Ottawe ešte pred haagskym rozhodnutím. "Tvrdá rétorika, ktorú niektoré vlády vrátane kanadskej používajú, nie je veľmi múdra a môže byť z dlhodobého hľadiska kontraproduktívna,“ myslí si Dutkiewicz.

Podľa jeho kolegyne Joan DeBardelebenovej je však pravdepodobné, že ruské pôsobenie v G8 ostatní členovia dočasne zmrazia. "Organizácia bude fungovať ako G7, rovnako ako pred vstupom Moskvy. Ako dlho bude trvať táto situácia, závisí od ruských krokov alebo reakcií,“ povedala pre Pravdu DeBardelebenová, riaditeľka Centra pre európske štúdie na Carletonskej univerzite.

Putin si však našiel v Haagu aj spriaznenejšie duše ako G7. Ministri zahraničných vecí krajín BRICS vydali vyhlásenie, ktoré v zásade podporuje Kremeľ. "Stupňovanie napätia prostredníctvom nepriateľských vyhlásení, sankcií a protisankcií a sily nemôže prispieť k udržateľnému a pokojnému riešeniu na základe medzinárodného práva,“ uviedli šéfovia diplomacií. BRICS tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika.

Reakcie Západu na obsadenie ukrajinského Krymu Rusmi sú zatiaľ len postupné. Obama bude zajtra v Bruseli na summite s EÚ. Washington podniká proti Putinovi rýchlejšie kroky. Európa je však viac hospodársky prepojená s Ruskom. Viaceré postkomunistické krajiny vrátane Slovenska vystupujú proti možným hospodárskym sankciám. Za tvrdší postup je, naopak, Poľsko. USA aj únia už zmrazili účty desiatkam ruských predstaviteľov. Amerika tiež už pristúpila k sankciám proti banke Rosija, v ktorej má vraj peniaze aj samotný Putin. Na základe tohto opatrenia nefungujú niektorým Rusom platobné karty.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Krym #G8