O post prezidenta Ukrajiny sa uchádza 24 politikov

O najvyššiu ústavnú funkciu sa v májových prezidentských voľbách na Ukrajine môže uchádzať až 24 politikov, ktorí doteraz odovzdali prihlášky ústrednej volebnej komisii a zložili požadovanú kauciu.

31.03.2014 09:43
Julia Tymošenková, Ukrajina, Kyjev Foto: ,
Julia Tymošenková sa bude znovu uchádzať o post hlavy štátu.
debata (12)

Oznámilo to vedenie volebnej komisie v správe o ukončení volebných nominácií. Registráciu, ktorá oprávňuje účasť vo volebnej kampani podľa komisie zatiaľ dostalo sedem ľudí.

Hlavným favoritom volieb je podnikateľ Petro Porošenko, ten sa o prezidentský post bude uchádzať ako nezávislý. Najsilnejšie ukrajinské politické strany rozhodli o svojich kandidátoch na víkendových volebných zjazdoch. Strana Vlasť vysiela do boja svoju predsedníčku Juliu Tymošenkovú, vodca hnutia Udar Vitalj Kličko kandidatúru stiahol a rozhodol sa podporiť Porošenka.

Strana regiónov označila za svojho oficiálneho kandidáta bývalého gubernátora Charkovskej oblasti Michaila Dobkina, stúpencu tesnej spolupráce s Ruskom. Za národno orientovanú stranu Sloboda bude kandidovať jej predseda Oleh Ťahnybok.

Volebnú kauciu 2,5 milióna hrivien zložil aj Dmytro Jaroš, vodca pravicových radikálov z Pravého sektoru, ktorý sa chce o prezidentský úrad uchádzať ako nezávislý. Medzi kandidátmi sú bývalí ministri Serhij Tihipko, Jurij Bojko, Oleksandr Klymenko a Natália Korolevská, šéf ukrajinskej židovskej obce Vadym Rabynovyč alebo bývalý riaditeľ ukrajinskej rozviedky Mykola Malomuž.

Prihlášky všetkých 24 kandidátov má volebná komisia preskúmať do konca týždňa. Prvé kolo prezidentských volieb sa bude konať 25. mája. Súbežne sa uskutočnia aj komunálne voľby, v ktorých sa bude o dôležitú funkciu kyjevského starostu uchádzať Vitalij Kličko.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina