Muža, ktorý strieľal na Biely dom, odsúdili na 25 rokov

Súd v americkej metropole poslal na 25 rokov do väzenia mladého Američana, ktorý v roku 2011 strieľal z poloautomatickej pušky na Biely dom. O pondelkovom rozsudku informovala agentúra Reutes.

01.04.2014 07:00
debata (7)

Teraz 23-ročný Oscar Ramiro Ortega – Hernandez zo štátu Idaho podľa obžaloby 11. novembra 2011 vypálil na sídlo prezidenta najmenej osem rán. O päť dní neskôr ho zatkli americkí agenti v jednom hoteli v Pensylvánii. Pátranie vyvolal nález strely v jednom z nepriestrelných okien rezidencie amerického prezidenta. Barack Obama a jeho manželka Michelle neboli v čom čase v Bielom dome.

Ortega – Hernandez pôvodne čelil obvineniu z pokusu o zavraždenie prezidenta, za čo by mu hrozilo až doživotie. Výmenou za priznanie k neoprávnenému použitiu zbrane a ohrozovania životov však prokuratúra obvinenie stiahla.

Obhajoba sa snažila Ortegu – Hernandeza vykresliť ako zmäteného a zúfalého človeka, ktorý chcel streľbou upútať pozornosť na blížiacu sa skazu, o ktorej bol presvedčený. Odsúdený sa v minulosti na nahrávke označil za „Krista dnešnej doby, na ktorého všetci čakali“, zatiaľ čo prezident Obama je podľa neho diabol a antikrist.

Na zázname tiež chválil niekdajšieho teroristického vodcu Usámu bin Ládina za to, že sa postavil proti Spojeným štátom, a vyzýval na revolúciu a zvrhnutie americkej vlády.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #streľba #Biely dom