Z premiéra prezident? Turecko je k tomu bližšie

Silný muž Turecka má o krok bližšie k vysnívanému prezidentskému kreslu. Vládna Strana spravodlivosti a rozvoja s veľkým náskokom vyhrala komunálne voľby, ktoré jej líder Recep Tayyip Erdogan (60) označil za referendum o svojom zotrvaní v politike.

01.04.2014 07:16
Erdogan Foto:
Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.
debata

Proislamská strana, ktorá je pri moci dvanásť rokov, získala vyše 45 percent hlasov, kým hlavné opozičné ľavicové zoskupenie iba 29 percent. Vláda si udržala kontrolu nad Istanbulom aj Ankarou; hoci v metropole sa opozícia tesný výsledok chystá ešte napadnúť na súde.

Úspech na komunálnej úrovni môže podľa pozorovateľov povzbudiť Erdogana, aby v auguste kandidoval v prezidentských voľbách, v ktorých budú Turci po prvý raz voliť hlavu štátu priamo. Ešte predtým sa však s najväčšou pravdepodobnosťou pokúsi zúčtovať so svojimi domácimi oponentmi, aby neohrozili jeho mocenské plány.

„Niečo vyše 45 percent hlasov Erdoganovi stačilo na to, aby vyhral ôsme voľby od roku 2002, ale nebude stačiť na prezidentský mandát, na čo je potrebných 50 percent plus jeden hlas,“ upozornil opozičný denník Hürriyet, ktorého komentátor netajil sklamanie nad tým, že úniky nahrávok svedčiacich o masívnom úplatkárstve na najvyššom poschodí moci sa na výsledkoch volieb takmer neprejavili.

„Aj polovica odhalenej korupcie by v inej demokratickej krajine stačila na pád vlády; v Turecku za ne premiér zaplatí iba poklesom podpory o päť percent,“ porovnal Hürriyet výsledky komunálnych a parlamentných volieb spred troch rokov, v ktorých Erdoganova strana získala bezmála 50 percent hlasov.

Erdogan má po úspešne zloženom teste popularity aj inú možnosť, ako zostať pri moci. Ak nebude kandidovať za prezidenta, môže sa pokúsiť zmeniť zákony tak, aby mu umožnili po štvrtý raz sa uchádzať o kreslo premiéra, čo podľa súčasných pravidiel nesmie.

Premiér však naznačil, že prvé, do čoho sa teraz pustí, bude zúčtovanie s politickými protivníkmi. Skoncovať chce so stúpencami umierneného islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorých sieť v policajných a justičných štruktúrach podľa neho šírila sfalšované kompromitujúce materiály s cieľom zvrhnúť jeho vládu.

„Ľud zmaril zákerné plány a nemorálne pasce tých, ktorí útočili na Turecko. Mnohí z nich sa budú musieť dať na útek. Ale my pôjdeme za nimi do ich dúpät. Budú musieť zaplatiť,“ vyhlásil Erdogan, ktorý ani doteraz nenarábal s odporcami ako v rukavičkách. Odkedy sa koncom minulého roka začali na sociálnych sieťach objavovať nahrávky usvedčujúce vládnych predstaviteľov z korupcie, už tisíce zamestnancov dostali výpoveď z polície, prokuratúry a súdnictva. Vláda tiež dala zablokovať prístup na Twitter a YouTube, pomocou ktorých sa kompromitujúce materiály šírili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan