Ukrajinskí radikáli vymenili luxus za väčší luxus

Vzťah nových mocných na Ukrajine k radikálnym pravicovým silám je na bode mrazu. Na atmosfére nepridá ani rozhodnutie ústrednej volebnej komisie nezaregistrovať lídra strany Pravý sektor Dmytra Jaroša ako kadidáta do prezidentských volieb.

01.04.2014 08:26 , aktualizované: 02.04.2014 10:00
debata (35)

Navyše v utorok polícia vypoklonkovala „veliteľstvo“ Pravého sektora z hotela Dnipro v centre Kyjeva a vyviezla ho na perifériu mesta. Vedenie strany si to následne zamierilo do Mežigoria, luxusného sídla zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča.

Podľa viacerých pozorovateľov si vraj dnes už strana svoju „historickú“ úlohu splnila, keď jej členovia a stúpenci „stáli v prvých radoch“ na Majdane a útočili koktailmi a dlažbovými kockami na policajné jednotky. Teraz sa ich vraj treba zbaviť, aby neškodili vládnej moci, pretože samozvaní sudcovia a vykonávatelia trestov ju kompromitujú hlavne v očiach zahraničia.

„Je to zrada národných záujmov v prospech Ruska,“ reagoval Igor Krivoručko, člen vedenia ultraradikálneho Pravého sektora, vo vysielaní televíznej stanice 112 na opakované pokusy vládnej moci odzbrojiť ilegálne skupiny. Stali sa nimi po tom, čo ich členovia do stanoveného časového limitu neodovzdali zbrane. Aj ukrajinskí poslanci v utorok už schválili dekrét o okamžitom odzbrojení. Podľa agentúry UNIAN dôvodom je mimoriadna politická situácia v krajine a „systémové provokácie“.

Ďakujeme, odíďte?

„Každý deň očakávame vtrhnutie ruských vojakov, a namiesto toho, aby ľudí vyzbrojovali, začína nás štát odzbrojovať,“ vybuchol v priamom televíznom prenose Krivoručko. Zároveň tvrdil, že Pravý sektor nemá zbrane, ale „majú ich jeho stúpenci a sú zaregistrované“.

Členovia strany ultraradikálov, ktorá má korene na západnej Ukrajine a ktorá hrala rozhodujúcu úlohu vo februárovom prevrate v Kyjeve a vo zvrhnutí prezidenta Viktora Janukovyča, je v posledných dňoch pod silným tlakom dočasného vedenia štátu. Pod tlakom, tentoraz západných spojencov, je aj kabinet premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý v snahe vyhovieť im už dlhšie volal po neutralizovaní radikálov nielen z Pravého sektora, ale aj z tzv. sebaobrany Majdanu.

Aktivisti spomínaných subjektov svojím chápaním spravodlivosti totiž kazili „revolučný imidž“ a bolo otázkou času, kedy nastane čas zbaviť sa ich. Ako v prípade Oleksandra Muzyčka, známeho ako Saška Belyj, ktorý sa zviditeľnil napríklad, keď ako predstaviteľ Majdanu vtrhol na rokovanie Rovenskej oblastnej rady ozbrojený samopalom a pištoľou za opaskom. Na poznámku poslancov, aby ich odložil, reagoval svojsky: „Je tu vari niekto, kto sa pokúsi mi ich vziať? Skúste aj tento nôž za opaskom.“ Jeho krédo vystihuje povestný výrok: „Kým bude v mojich žilách kolovať krv, dovtedy budem bojovať proti komunistom, Židom a moskaľom (hanlivé ukrajinské pomenovanie Rusov – pozn. red.).“

Parlament sa pridal

Hlasovanie v parlamente o odzbrojení radikálov urýchlila pondelková streľba v centre Kyjeva, pri ktorej príslušník Pravého sektora pred reštauráciou Mafia postrelil troch ľudí, z toho jedného ťažko. Medzi obeťami je aj námestník kyjevského starostu Bohdan Dubas. Polícia napokon strelca zatkla, ale až keď opúšťal štáb Pravého sektora do utorka sídliaceho v luxusnom hoteli Dnipro na začiatku hlavného kyjevského bulváru Kreščatyk. „Bolo to nedorozumenie,“ reagovali v štábe na streľbu, ktorá vraj mala charakter „domáceho konfliktu“.

Podľa polície radikáli budovu hotela Dnipro včera ráno opustili bez zbraní. Zato v nej sa našiel celý arzenál. Podľa ministra vnútra Arsena Avakova všetkých členov veliteľstva a ich ochranu vyviezli policajti za mesto. Následne odborníci urobili v hoteli podrobnú prehliadku. Nájdené zbrane podrobili analýze s cieľom zistiť, či neboli použité v prípade niektorých kriminálnych činov. Dmytro Jaroš, ktorého Pravý sektor odmieta spolupracovať s novým kabinetom, na adresu odzbrojenia skupín už skôr vyhlásil: „Kto chcel, ten zbraň odovzdal. Kto nechcel, ten tak neurobil. Veď s nejakými predpotopnými flintami sa akosi nie veľmi chce brániť vlasť. A tak ľudia, ktorí prišli k zbraniam počas revolúcie, sa ich sotva zrieknu. Nechajú si ich len tak pre istotu.“ Možno práve preto ho ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať do prezidentských volieb naplánovaných na 25. mája. Nepomohla ani kaucia vo výške viac ako 160-tisíc eur.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

35 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Kyjev #Ukrajina #Pravý sektor