Poslanec Jednotného Ruska predpovedá rozpad Ukrajiny

V ruskej Štátnej dume, hornej komore federálneho parlamentu, sa v utorok rozvinula diskusia o možnom odtrhnutí rusky hovoriacich ukrajinských oblastí od zvyšku krajiny.

01.04.2014 11:50 , aktualizované: 14:20
Kremeľ, Rusko, Moskva Foto: ,
Kremeľ
debata (24)

„Východ a juh Ukrajiny terajšia ústredné štátna moc očividne neuznáva a sotva možno očakávať, že plne uzná aj výsledky volieb, ktoré centrálna moc usporiada,“ citovala agentúra ITAR-TASS z prejavu poslanca Vjačeslava Nikonova.

Ruskojazyčný východ Ukrajiny má vraj k takému postoju viac než dosť dôvodov. „Stovky protivládnych demonštrantov (z radov proruských aktivistov) väzní ukrajinská tajná služba SBU a ministerstvo vnútra, ktoré sú pod operatívnou kontrolou americkej CIA,“ povedal ruský poslanec. Tí, ktorí nie sú vo väzení, sú podľa neho vystavení fyzickým útokom bojovníkov Pravého sektoru.

Výsledkom tohto stavu môže byť podľa ruských poslancov snaha juhovýchodných ukrajinských regiónov o odtrhnutie. „Rusi nevidia dôvod zostávať v krajine, kde vládne nacionalistický režim, kde sa ruština vytláča a kde je životná úroveň v porovnaní s Ruskom štvornásobne nižšia,“ konštatoval Nikonov.

Ekonomicky môže ukrajinský juhovýchod prežiť len v integrácii s Ruskom, ktoré je hlavným trhom pre odbyt jeho tovaru. „Európska únia tento tovar, rovnako ako celú Ukrajinu, nepotrebuje,“ vyhlásil poslanec Nikonov.

Podľa ruských poslancov môže Ukrajinu pred rozpadom zachrániť jedine federalizácia, povýšenie ruštiny na štátny jazyk, neutralita a veľkorysý zákon o referende, uviedla ITAR-TASS. Tieto zásady musia podľa ruského scenára obsahovať budúca ukrajinská ústava. Až na jej základe by mali byť na Ukrajine vykonané prezidentské a parlamentné voľby „bez hanebného západného zasahovania“, citovala agentúra názory poslancov Jednotného Ruska.

Rusko bojkotovalo schôdzku BR OSN s krymskými Tatármi

Rusko bojkotovalo neformálne stretnutie Bezpečnostnej rady OSN so zástupcami krymských Tatárov, ktorú v pondelok usporiadala Litva. Moskva schôdzku označila za „neprimeranú“ a za ďalšie medzinárodné pokusy odviesť pozornosť od „znepokojujúcej situácie na Ukrajine“, napísala agentúra AP.

Nemenovaní diplomati OSN oznámili, že neverejného rokovania sa nezúčastnili ani Čína a Rwanda. Moskva stretnutie na tému ľudských práv a slobody tlače na Kryme vo vyhlásení označila „tendenčnú propagandistickú prehliadku“.

Krymskí Tatári sú moslimskou štvrťmiliónovou menšinou na polostrove s približne 2,3 miliónmi obyvateľov. V reakcii na marcovú anexiu polostrova Ruskom sa neformálne tatárske zhromaždenie medžlis počas uplynulého víkendu rozhodlo usilovať o vytvorenie „etnickej a územnej autonómie“. Moskva po zabraní ukrajinského autonómneho polostrova opakovane vyhlásila, že práva krymských Tatárov zostanú zachované.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Rusko #OSN #Štátna duma #Ukrajina