V Pobaltí sa začali letecké manévre NATO

Dvojdňové cvičenie vojenského letectva Litvy, Švédska, Nemecka a Spojených štátov sa v utorok začalo v Pobaltí. Manévre sú podľa litovských médií reakciou na zostrenie vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou a na ruskú anexiu Krymu.

01.04.2014 12:13
debata (30)

Podľa litovského ministra obrany Juozasa Olekasa majú potvrdiť solidaritu NATO s pobaltskými štátmi „ohrozenými neistotou v ich bezprostrednej blízkosti“.

S bojovými lietadlami Jas-39 Gripen sa cvičenia zúčastňuje aj Švédsko, ktoré v aliancii nie je. Do manévrov sa zapojili aj americké lietadlá vybavené radarovým systémom AWACS, litovské dopravné lietadlá C-27J a bojové vrtuľníky Mi-8.

Scenár manévrov predpokladá simuláciu vzdušného konfliktu nad medzinárodnými vodami Baltského mora, nácvik núdzových pristátí a vyhľadávacích a záchranných operácií.

O harmonograme vojenských cvičení v tomto roku v utorok rokoval ukrajinský parlament. Poslanci schválili zákon umožňujúci prítomnosť zahraničných vojakov pri sérii spoločných manévrov so štátmi NATO, ktorých sa od mája do októbra na Ukrajine uskutoční osem.

Tri vojenské cvičenia ukrajinská armáda usporiada s Poľskom, ostatných päť zorganizuje v spolupráci s väčším počtom členských štátov aliancie, najmä s USA, Nemeckom a susedným Rumunskom.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #vojenské cvičenie