Viktor Orbán. Kto iný?

Do nedeľných volieb ide so stručným heslom "Iba Fidesz" a programom, ktorý je ešte kratší. Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho strana si vystačili s jediným slovom: "Pokračujeme."

05.04.2014 16:01
Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (5)

Všetky prieskumy naznačujú, že Fidesz dostane príležitosť pokračovať. Otázne je iba to, či zopakuje husársky kúsok spred štyroch rokov a so ziskom vyše dvoch tretín mandátov bude môcť samostatne meniť ústavu, alebo si bude musieť vystačiť s pohodlnou nadpolovičnou parlamentnou väčšinou.

Orbán, ktorý si dobre pamätá šok z jari 2002, keď s jasne najlepšími preferenciami napokon prehral, dnes opatrne pripomína, že vyhrať treba voľby a nie prieskumy. Tie však na senzačný zvrat nedávajú veľké šance. Päť najväčších agentúr náskok národne konzervatívneho Fideszu pred socialistami vedeným spojenectvom piatich ľavicových a liberálnych zoskupení odhadlo na 17 až 35 percentuálnych bodov. Celkovo Orbánovej strane v posledných prieskumoch namerali medzi rozhodnutými voličmi 48– až 51-percentnú podporu. Podľa volebných expertov pritom vďaka novému volebnému systému, ktorý zvýhodňuje veľké strany, na zabezpečenie si ústavnej väčšiny by mal stačiť už zisk 45 percent hlasov. „Pri náskoku 14 až 15 percent vládna strana získa dosť mandátov na dvojtretinovú väčšinu,“ predpovedá politický analytik Gábor Török na svojom blogu.

Šéf Fideszu do poslednej chvíle mobilizuje voličov. Po tom, čo v Maďarsku zrušili predvolebné moratórium, mu v tom nič nebráni. „Hlas, ktorý nás neposilní, nás oslabí,“ varoval na mítingu v Győri stúpencov pravice, aby svoju podporu nerozdelili medzi viaceré strany. V Maďarsku sa to dá, lebo voliči majú dva hlasy: jeden, ktorým si vyberajú spomedzi celoštátnych straníckych kandidačných listín, druhý môžu odovzdať svojmu favoritovi v jednomandátovom volebnom obvode.

Hoci Orbán za uplynulé štyri roky presadil novú ústavu šitú na jeho mieru a dokonca ju nechal päťkrát účelovo novelizovať, navyše mnohými z osemsto prijatých zákonov si poistil moc aj na časy, keď už nebude mať dvojtretinovú väčšinu, za cieľ si znova stavia drvivé víťazstvo. Nové pravidlá, v rámci ktorých sa počet parlamentných kresiel znižuje z doterajších 386 na 199 a volebné obvody sa prekreslili tak, že podľa projekcií nezávislých expertov by najsilnejší vyzývateľ Fideszu musel dostať o prinajmenšom 300-tisíc hlasov viac, aby porazil doterajšiu vládu, mu plne nahrávajú. „Malé víťazstvo je malý úspech, veľké víťazstvo je veľký úspech. Čím silnejšia bude nasledujúca vláda, čím viac ľudí bude stáť za ňou, tým odvážnejšie a skvelejšie veci dokážeme uskutočniť. V zlom prípade, ak nasledujúca pravicová vláda bude slabá, tak možno bude problém ubrániť aj doteraz dosiahnuté výsledky," povedal v rozhovore pre Hír TV.

Podľa politológa Töröka Orbánovi nemôže byť jedno, s akým náskokom vyhrá. „Ak bude vládnuť ďalej iba s polovičnou parlamentnou väčšinou, porazená ľavica to bude môcť vykazovať ako svoj úspech, že vzala Fideszu z rúk dve tretiny. Povedie to nepochybne k inej politickej situácii, než akej sme boli svedkami v uplynulých štyroch rokoch,“ napísal na svojom blogu a dodal: „Ak si Fidesz udrží dve tretiny mandátov, bude to mať významné medzinárodné i domáce dôsledky. Znamenalo by to obrovské posilnenie Orbánovej vlády a takmer isto by to uvrhlo do vážnej krízy maďarskú ľavicu,“ dodal Török.

Nádej Orbána na zopakovanie triumfu je o to väčšia, o čo bezradnejšie vystupuje ľavicová opozícia. Socialistami vedené zoskupenie, ktoré si dalo utopisticky znejúci názov Zmena vlády, pôvodne o voľbách hovorilo ako o referende o Orbánovi. Pridlhotrvajúcimi vnútornými trenicami a šokujúcim škandálom donedávneho podpredsedu socialistov, ktorému na tajných účtoch v Rakúsku i Maďarsku vyšetrovatelia objavili 700-tisíc eur nevysvetleného pôvodu, si však u mnohých voličov pokazilo vyhliadky na to, aby bolo vnímané ako neskorumpovaná alternatíva k Orbánovmu režimu.

Najviac však Orbán u voličov zabodoval znižovaním režijných nákladov domácností. Niekoľkokrát už nariadil dodávateľským firmám pokles cien plynu, elektriny i nákladov na ústredné kúrenie pre rodiny. Len šesť dní pred voľbami cena zemného plynu klesla o ďalších 6,5 percenta, od septembra bude o takmer 6 percent lacnejšia elektrická energia a od októbra majú Maďari o vyše 3 percentá menej platiť za diaľkové kúrenie. Účinnejšie ako najdômyselnejšie bilbordy na voličov pôsobia zloženky na úhradu energií i vody, kde dodávateľské firmy sú povinné v špeciálnej rubrike uvádzať, koľko oproti starým tarifám zákazník ušetril. Rámček je asi nie náhodou oranžový, čo je farba Fideszu.

Volebné preferencie

  • Fidesz 48–51 %
  • Socialisti so spojencami 23–31 %
  • Jobbik 15–21 %
  • LMP (zelení) 3–6 %

    (Posledné prieskumy medzi rozhodnutými voličmi agentúr Ipsos, Medián, Nézőpont, Századvég, Tárki)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz