Situácia na východe Ukrajiny sa vyhrocuje, zvolali bezpečnostnú radu

Proruskí ozbrojenci v maskovacích uniformách v sobotu v meste Slavjansk na východe Ukrajiny obsadili policajnú strážnicu, miestnu pobočku tajnej služby SBU a tiež radnicu.

12.04.2014 07:12 , aktualizované: 20:28
Ukrajina, Slavjansk Foto: ,
Proruskí aktivisti okupujú policajnú stanicku v Slavjansku.
debata (173)

Oznámili to miestne médiá a potvrdili úrady. V strážnici sa vraj zmocnili stoviek zbraní, nad radnicou vztýčili ruskú vlajku a medzitým proruskí demonštranti budujú okolo obsadených budov barikády.

Ukrajinský úradujúci prezident Oleksandr Turčynov zvolal na sobotný večer mimoriadne zasadanie Rady národnej bezpečnosti a obrany po tom, čo v niekoľkých východoukrajinských mestách prepukli bitky, informovala agentúra AFP.

„Ozbrojení muži v maskovacích uniformách obsadili policajné oddelenie v Slavjansku. Reakcia bude veľmi tvrdá, pretože je rozdiel medzi demonštrantmi a teroristami,“ napísal ráno minister vnútra Arsen Avakov na Facebooku. Neskôr ohlásil, že na miesto mieria špeciálne komando, a pohrozil „nulovou toleranciou voči ozbrojeným teroristom“.

Ministerstvo vnútra neskôr uviedlo, že cieľom útočníkov bolo zmocniť sa v strážnici približne 400 pištolí Makarov a 20 automatických pušiek Kalašnikov. Zbrane vraj ozbrojenci rozdávajú ďalším proruským aktivistom. Fotograf agentúry Reuters však na mieste nijaké rozdávanie zbraní nezaznamenal.

Úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov podľa agentúry Interfax zareagoval na dianie tým, že odvolal náčelníka SBU v Doneckej oblasti Valerija Ivanova. Miliardár Petro Porošenko, považovaný za favorita májových prezidentských volieb, obvinil úrady a strážcov poriadku z nečinnosti. „Dopustiť situáciu, kedy ozbrojení banditi a teroristi chodia po uliciach, ohrozujú usporiadaných občanov a obsadzujú sídla silových zložiek, to je výsledok nečinnosti,“ povedal na tlačovej konferencii.

Ozbrojení muži stoja pred policajnou stanicou v... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Slavjansk, Ukrajina, protesty, polícia Ozbrojení muži stoja pred policajnou stanicou v Slavjansku.

Vyjednávať so separatistami je síce správne, ale ak neprejavia žiadnu ústretovosť, tak sú potrebné rozhodné kroky, apeloval . Prisľúbil tiež, že v prípade víťazstva v prezidentských voľbách sa hneď vydá do Donecka.

Podľa webu Ukrajinskej pravdy proruskí aktivisti okolo obsadených budov budujú barikády z pneumatík a ďalších predmetov. Údajne tiež ešte pred mestom zastavili autobusy s policajnými posilami smerujúcimi do Slavjansku.

Ozbrojenci sa podľa agentúry ITAR – TASS hlásia k „ľudovej milícii“ Doneckej oblasti, vystupujúci proti novému režimu v Kyjeve. Miestne médiá odhadli počet ozbrojencov na asi 20 mužov, avšak na radnici sa podľa starostky mesta teraz nachádza okolo tisícky ľudí. Práve Avakovove hrozby podľa agentúry ITAR – TASS prinútili ľudí vyjsť do ulíc, budovať barikády a predsunuté kontrolné stanoviská na príjazdoch do mesta.

„Pred troma dňami som písala ukrajinskému premiérovi a žiadala, že je potrebné sadnúť si za rokovací stôl. Celý Slavjansk vyšiel do ulíc a podporuje aktivistov,“ povedala starostka Neľa Štepová podľa agentúry Interfax. Dodala, že 92 percent miestnych podnikov závisí od Ruska, a tak partnerské vzťahy so susednou krajinou sú dôležité. „Kyjevské úrady by mali vypočuť, že ľud si želá dialóg, stabilitu, mier a poriadok,“ povedala.

Protestujúci pred policajnou stanicou v... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Ukrajina, Slavjansk, protesty Protestujúci pred policajnou stanicou v Slavjansku.

Dav proruských demonštrantov v Donecku bez odporu vtrhol do tamojšieho sídla polície. Podľa agentúry AFP do budovy popoludní preniklo okolo 200 ľudí, keď niekoľko desiatok príslušníkov poriadkových síl vyslaných na ochranu budovy si údajne pripínala oranžovo – čierne stužky stúpencov pripojenia k Rusku.

V predchádzajúcich dňoch sa proruskí demonštranti zmocnili niekoľkých úradných budov vo veľkých mestách na ruskojazyčnom východe Ukrajiny, Luhansku a Donecku. Severne od nich leží Slavjansk s približne 100-tisíc obyvateľmi.

V piatok vypršalo ultimátum, ktoré ukrajinské úrady dali proruským aktivistom na vypratanie obsadených budov v Donecku a Luhansku, zatiaľ však nie sú podľa Reuters viditeľné žiadne známky, že by sa polícia pripravovala na útoku.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v piatok navštívil Doneck, aby sa pokúsil nájsť východisko zo situácie, avšak s proruskými radikálmi sa nestretol. Avšak, vyslovil sa za vyriešenie situácie mierovými prostriedkami.

V Donecku podľa agentúry Unian separatisti počas noci zaútočili na sídlo prokuratúry, ale neskôr zase budovu opustili. Prepad prokuratúry vraj usporiadali z osobnej iniciatívy aktivisti, tí mali záujem zničiť vyšetrovacie spisy, vedené proti nim.

Ukrajinské ministerstvo vnútra podľa agentúry Interfax varovalo, že za organizovanie masových nepokojov môže hroziť až 15 rokov väzenia.

173 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina