Na východe Ukrajiny sa bojuje, hlásia obete

Zatiaľ čo sa ukrajinské bezpečnostné sily usilujú hasiť aktivity vzbúrencov v Slaviansku na východe krajiny, plameň nepokojov sa v nedeľu preniesol aj do Charkova a Kramatorska.

13.04.2014 07:09 , aktualizované: 20:47
Luhansk, Ukrajina, protesty Foto: ,
Proruskí ozbrojenci prechádzajú ulicami Luhansku.
debata (816)

Odporcovia kyjevskej vlády obsadili aj radnicu v Mariupoli a v Jenakijeve. Aj preto Oleksandr Turčynov, úradujúci prezident v nedeľu večer v telvízii Rada oznámil, že dáva separatistom ultimátum do pondelkového rána. Zároveň oznámil, že do hry vstupuje aj armáda.

Oznámenie Turčynova je však podľa Moskvy „kriminálnym nariadením“. Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných veci. Podľa jeho tvrdení by mal Západ dostať svojich ukrajinských spojencov v Kyjeve pod kontrolu.

Rusi taktiež vyjadrili presvedčenie, že je teraz zodpovednosťou západných krajín podporujúcich novú vládu, aby zabránili občianskej vojne na Ukrajine. Vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie sa taktiež píše o potrebe podnietiť „okamžitú“ diskusiu o situácii na východnej Ukrajine na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

V Charkove sa zatiaľ počas demonštrácie pokúsili popoludní obsadiť mestské zastupiteľstvo. Starosta mesta Gennadij Kernes sa síce pokúsil upokojiť emócie protestujúcich, ale tí ho vypískali a podľa ukrajinských médií smerom k nemu letel aj kameň. Portál IT Sector Charkiv následne informoval, že vzbúrenci sa dostali až na nádvorie radnice.

V rovnakom čase sa v Kyjeve pod sochou Ševčenka konala aj demonštrácia za jednotu Ukrajiny. Napriek úsiliu polície sa časť protestujúcich z oboch táborov stretla a v potýčkach utrpelo zranenie asi desať ľudí. Podľa Svetlany Gorbunovovej, námestníčky starostu, citovanej agentúrou ITAR-TASS, však išlo iba o ľahké zranenia nevyžadujúce si nemocničné ošetrenie.

Inde to dopadlo oveľa horšie. Podľa ruskej agentúry Ria Novosti, citujúcej Nikolaja Solnceva, jedného z proruských aktivistov, napríklad len v Slaviansku zahynul jeden zo stúpencov federalizácie Ukrajiny a ďalší dvaja utrpeli zranenie. Podľa neho zahynuli aj dvaja príslušníci Pravého sektora. Minister vnútra Avakov rovnako priznal mŕtvych na oboch stranách. „Na našej strane je to dôstojník SBU (tajnej polície). Zranenie utrpeli ďalší piati ľudia,“ citovala agentúra UNIAN ministra.

Červená vlajka veje nad barikádami pri... Foto: SITA/AP, Alexander Ermochenko
Ukrajina, Doneck, protesty Červená vlajka veje nad barikádami pri regionálnej administratívnej budove v Donecku.

„Východ zažíva dramatické chvíle. Stále viac a viac policajných staníc a vládnych budov v Doneckej oblasti je v rukách neidentifikova­teľných ozbrojencov,“ informoval v nedeľu popoludní aj David Stern, spravodajca BBC v Donecku. Podobajú sa podľa neho na vojakov operujúcich nedávno na Kryme, ktorých Ukrajinci volajú „zelení ľudkovia“.

„Ukrajinská vláda nemá na výber pri rozhodnutí použiť silu. Vyzerá to tak, že bolo rozhodnuté za ňu, dodáva spravodajca Stern v narážke na hlásenú streľbu v Slaviansku. Podľa svedkov sa však nestrieľalo priamo v 120-tisícovom meste, ale na dvoch z mnohých kontrolných bodov pri vstupe do Slavianska. Situáciu môže však skomplikovať príchod príslušníkov radikálneho pravicového Pravého sektora do mesta. "Asi 150 jeho ozbrojených členov je už na mieste,“ informoval portál Ostrov.ua

V súvislosti s opakujúcim sa tzv. krymským scenárom a znovuobjavením sa „zelených ľudkov“ má horúci kandidát na prezidentský post Petro Porošenko jasno.

Proruskí ozbrojenci hliadkujú v Slavjansku. Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Ukrajina, Slavjansk, protesty Proruskí ozbrojenci hliadkujú v Slavjansku.

„Neznámi ozbrojenci, ktorí sa v Slaviansku v sobotu zmocnili policajného oddelenia, ako aj pobočky SBU a radnice, sú príslušníkmi špeciálnych jednotiek, prieskumných a diverzných skupín iného štátu,“ obvinil Porošenko nepriamo Rusko.

Po tom, čo minister vnútra Arsen Avakov na jednej zo sociálnych sietí oznámil v nedeľu ráno začiatok „protiteroristickej operácie v Slaviansku“, neodpustil si ešte aj burcujúci emocionálne ladený dodatok.

„Kto sú tí bábkoherci, ktorí sa aktivizovali v čase, keď sa potrebujeme koncentrovať na Donbas? Charkovskí chlapci – euromajdanci, ktorých zneužívajú – začnite už nakoniec hýbať rozumom. Vari sa budete na to všetko pozerať mlčky? Preklínajte a zvrhnite, koho chcete vrátane mňa, ale nestrácajte zdravý rozum – nesmieme stratiť východ krajiny!“. Napriek apelu ministra stratil podľa BBC Kyjev včera kontrolu aj nad polmiliónovým prístavom Mariupol a skoro stotisícovým mestom Jenakijev. Na vládnych budovách zaviali ruské zástavy, ako aj symbol tzv. doneckej republiky.

Avakovov nedeľňajší rozkaz začať „protiteroristickú operáciu“ je výsledkom rokovania Rady národnej bezpečnosti a obrany v Kyjeve v noci na nedeľu. Väčšina pozorovateľov považuje rozhodnutie zasiahnuť silou za víťazstvo jastrabov v rade, ako aj za reakciu na obvinenie pravicových radikálov. Podľa nich vládna moc stále váha so zásahom proti separatistom. Podľa vodcu Pravého sektora Dmytra Jaroša ak sa "mocní v Kyjeve nespamätajú“, tak jeho ľudia vraj urobia na východe poriadok a vládu odvolajú a rozpustia parlament.

Aj keď sa Kyjev napokon rozhodol zakročiť, niektorí politológovia upozorňujú na jeho nie najsilnejšiu pozíciu. Odvolávajú sa pritom na skutočnosť, že do akcie zapojili sily zo všetkých zásahových oddielov krajiny a koordinuje ich vedenie štátnej bezpečnosti. Upozorňujú však hlavne na to, že všetky sily Kyjev zatiaľ sústredil na Slaviansk, zatiaľ čo vlna otvoreného protestu, obsadzovanie vládnych budov a policajných staníc je realitou už aj v iných východoukrajinských mestách.

„Nie je však pritom vylúčené, že sa silové štruktúry pokúsia operáciu rozšíriť aj tam, pretože byť aktívnym proti odporcom Kyjeva iba v Slaviansku je zatiaľ ako chytať býka za chvost,“ cituje portál Ostrov.ua jedného z miestnych politológov. Aj preto sa v nedeľu podvečer vzbúrenci hlavne v Donecku a Luhansku aktívne pripravovali na možný útok provládnych síl vrátane armády.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

Biden pôjde na Ukrajinu

Americký viceprezident Joe Biden navštívi 22. apríla Ukrajinu, kde sa stretne s vládnymi predstaviteľmi a zástupcami občianskej spoločnosti.

Cieľom jeho cesty je podporiť jednotnú demokratickú Ukrajinu, uviedol vo svojom vyhlásení Biely dom. Americký minister zahraničia John Kerry v sobotu opäť telefonoval so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom a pohrozil Rusku ďalšími následkami, ak neurobí kroky na zmiernenie napätia na východnej Ukrajine a nestiahne vojakov od hraníc.

Ako Biely dom dodal, Biden ponúkne Ukrajincom svoju pomoc aj v ich úsilí o ústavnú reformu, decentralizáciu, boj proti korupcii a organizovanie slobodných a spravodlivých prezidentských volieb 25. mája, informovala agentúra AP.

„Viceprezident bude diskutovať o najnovšom vývoji na východnej Ukrajine, kde separatisti, zrejme s podporou Moskvy, pokračujú vo vopred naplánovanej kampani plnej podnecovania a sabotáže, ktorá má za cieľ destabilizovať ukrajinský štát,“ vyhlásil Biely dom k Bidenovej ceste.

Vicepremiér bude najvyšším americkým predstaviteľom, ktorý Ukrajinu oficiálne navštívi od začiatku krízy v tejto krajine. Na začiatku marca do Kyjeva pricestoval minister zahraničia John Kerry, ten miestnym predstaviteľom vyjadril podporu po tom, čo sa Moskva zmocnila Krymského polostrova.

Kerry pohrozil Rusku ďalšími následkami

Kerry v sobotu opäť hovoril so šéfom ruskej diplomacie Lavrovom. Podľa nemenovaného diplomata vyjadril americký minister počas telefonátu „silné znepokojenie, že posledné útoky ozbrojených militantov na východnej Ukrajine boli dopredu naplánované a synchronizované a podobné predchádzajúcim útokom na východnej Ukrajine a na Kryme.“

„Militanti boli vybavení špecializovanými ruskými zbraňami a rovnakými uniformami, ktoré mali ruské jednotky, tie napadli Krym. Minister dal jasne najavo, že ak Rusko neurobí kroky pre zmiernenie napätia na východnej Ukrajine a nepresunie svojich vojakov od ukrajinských hraníc, čakajú ho ďalšie následky,“ dodal diplomatický zdroj. Aké by mohli byť, však už nespresnil.

Cesta viceprezidenta Bidena na Ukrajinu sa uskutoční zrejme najskôr v rovnakom čase, kedy má americký prezident Barack Obama naplánované navštíviť Áziu, poznamenala agentúra AP.

© Autorské práva vyhradené

816 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina