Stratené lietadlo sa mohlo odkloniť stíhačkovým manévrom

Stroj malajzijskej leteckej spoločnosti sa prudko odklonil z plánovej letovej trasy spôsobom podobným stíhačkám. Tvrdí to britský nedeľník Sunday Times odvolávajúci sa na zdroje z malajzijskej vlády a armády.

13.04.2014 21:14
debata

Podľa nich lietadlo krátko po vypnutí komunikačných zariadení vystúpilo do výšky takmer 14 kilometrov, viac ako tri kilometre vyššie ako je štandardom, a následne kleslo iba na výšku približne 1500 metrov od povrchu. Takýto manéver sa podľa informácií denníka používa pri snahe zmiznúť z pozornosti radarov a využívajú ho piloti stíhacích strojov. Nízka letová hladina pri vysokej rýchlosti je taktiež problematická pri zachytení pohybu lietadla. V prípade potvrdenia týchto informácii by sa opätovne oživila teórie o únose Boeingu 777.

Austrálska vláda v sobotu potvrdila, že snahy o nájdenie stôp po zmiznutom malajzijskom lietadle rapídne klesli. Premiér Tony Abbott označil hľadanie v hĺbke 4,5 kilometra a tisíc kilometrov od pevniny za „obrovskú úlohu“, keďže potenciálne signály z čiernych skriniek zmiznutého boeingu nezachytili od utorka.

Batérie záznamníkov sa navyše už zrejme vybili. Malajzijská vláda medzitým poprela informácie, že približne hodinu po zmiznutí stroja z radarov bol uskutočnený hovor z mobilného telefónu kopilota. Umožniť to malo dostatočné klesnutie lietadla nad západným pobrežím Malajzie, kde nad ostrovom Penang zachytil signál mobilnej siete. Údajne sa chcel spojiť s mamou, no neúspešne.

Malajzijský boeing s 239 osobami zmizol 8. marca za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Napriek znefunkčneným komunikačným zariadeniam sa vyšetrovateľom podarilo zistiť, že stroj sa nad Juhočínskym morom otočil a zamieril nad Indický oceán, kde sa teraz pokúšajú nájsť jeho zvyšky.

Austrálske úrady v pondelok potvrdili prípravy na vyslanie robotickej ponorky, ktorej úlohou bude preskúmať morské dno v oblasti, kde sa boeing malajzijskej spoločnosti s najväčšou pravdepodobnosťou zrútil. Koordinátor pátracej akcie označil šance na objavenie trosiek stroja na hladine oceánu za mizivé z dôvodu silných prúdov a cyklónu, ktorý sa oblasťou minulý týždeň prehnal.

debata chyba
Viac na túto tému: #malajzijské lietadlo