Proruskí aktivisti na Ukrajine obsadzujú ďalšie budovy

Na Ukrajine o 9.00 miestneho času (8.00 SELČ) vypršalo ultimátum, ktoré dal úradujúci prezident Oleksandr Turčynov proruským ozbrojencom, aby výmenou za amnestiu zložili zbrane a uvoľnili obsadené štátne úrady. Nepokoje sa však šíria do ďalších miest na východe krajiny. Ukrajinský prezident nevylúčil referendum o jednote Ukrajiny.

14.04.2014 08:54 , aktualizované: 22:50
Ukrajina, Horlivka Foto: ,
Proruskí ozbrojenci ničia policajnú stanicu vo východoukrajinskej Horlivke.
debata (541)

Ukrajina je pripravená úplne uzavrieť hranice s Ruskom pre pokračujúce prenikanie ruských agentov a ďalšie ruské provokácie. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v pondelok vyhlásil námestník ukrajinského ministra zahraničia Danylo Lubkivskyj. V prípade priamej ruskej intervencie budú podľa neho ukrajinské jednotky „náležite reagovať“.

Ukrajinský diplomat vyhlásil, že Moskva v skutočnosti nestojí o účasť v medzinárodnej konferencii o Ukrajine, ktorá sa má na ministerskej úrovni konať vo štvrtok v Ženeve.

Rusko podľa neho nemá žiadny záujem ani na usporiadaní prezidentských volieb na Ukrajine, ktoré sa majú konať koncom mája. „Rusko nechce Ukrajinu federalizovat, ale paralyzovať,“ povedal Lubkivskyj.

Proruskí ozbrojenci stoja pred slavianskou... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Slaviansk, Ukrajina Proruskí ozbrojenci stoja pred slavianskou radnicou.

„Rusko rozpútalo proti Ukrajine vojnu vo všetkých sférach vrátane tej informačnej,“ upozornil. "Vydieranie a lož – to je tá úroveň, na ktorú teraz klesla ruská propaganda, ale aj medzinárodná reputácia Moskvy.

Keby separatistické nepokoje prepukli na území Ruska, „už by padali bomby ako v Čečensku,“ uviedol diplomat s odkazom na dve krvavé vojny, ktoré Moskva viedla proti severokaukazským separatistom v 90. rokoch.

Ukrajina podľa Lubkivského robí všetko preto, aby zastavila terorizmus a separatizmus, snaží sa ale vyhnúť obetiam na životoch a krviprelievaniu.

Rusko v pondelok dalo najavo, že ak Kyjev zasiahne v rusky hovoriacich regiónoch silou, konferencia v Ženeve bude zmarená.

Podľa ukrajinskej tajnej služby na Ukrajine operuje ruská GRU

Ukrajinská tajná služba SBU zverejnila v pondelok na internete záznamy telefonických rozhovorov údajných príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU. Odposluchy podľa SBU predstavujú dôkaz, že Rusi nielenže koordinujú akcie separatistov na východe Ukrajiny, ale tiež sa priamo zapojili do víkendových bojov s ukrajinskými jednotkami o Slaviansk.

Demonštrant hádže kamene do budovy v Horlivke...
Proruskí ozbrojenci ničia policajnú stanicu vo...
+9Proruský demonštrant stojaci s krížom a...

Nepokoje sa šíria do ďalších miest na východe krajiny

Separatisti sa podľa televízie Espreso chystajú na násilnú akciu v mestách Antracyt a Alčevsk v Luhanskej oblasti. Obe mestá sú vzdialené asi 50 kilometrov od hraníc s Ruskom. V Alčevsku polícia zablokovala cesty vedúce od Luhanska a Donecka, aby zabránila príchodu povstaleckých po­síl.

Podľa dostupných informácií separatisti okupujú radnice vo východoukrajinských mestách Mariupol, Makiivka, Kramatorsk, Slaviansk, Jenakijeve, Charcyzk a Zuhres.

Sídlo gubernátora ovládajú v Donecku, policajné budovy v Donecku, Horlivke, Kramatorsku a Slaviansku a centrálu tajnej služby v Luhansku.

Do Slavianska doviezli separatisti guľomety, ukrajinská strana hlási štyri obete

Podľa spravodajcu agentúry Reuters priamo v meste Slaviansk na východe krajiny to nevyzeralo, že by sa separatisti rozhodli vláde v Kyjeve vyhovieť a vzdať sa. Aj naďalej zaberali miestne úrady.

Proruskí ozbrojenci hliadkujú pred radnicou v... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Slaviansk, Ukrajina Proruskí ozbrojenci hliadkujú pred radnicou v Slaviansku.

V Slaviansku nad obsadenou policajnou stanicou stále viala ruská vlajka a maskovaní ozbrojenci prinášali ďalšie vrecia s pieskom, z ktorých stavali pred budovou barikády. Nákladné autá potom privážali na vybudovanie zábran pneumatiky.

Do Slavianska podľa správ televízie Espreso v pondelok prišlo niekoľko nákladných áut naložených guľometmi a granátometmi. Náklad údajne zložili pri okupovanej radnici. Vozidlá sú bez poznávacích značiek a sprevádzajú ich ozbrojenci v ruských uniformách bez hodnostného označenia.

Podľa ukrajinskej agentúry Unian zabili proruskí ozbrojenci v Slaviansku už štyroch ľudí. Dvoch dôstojníkov ukrajinskej tajnej služby SBU zastrelili na kontrolnom stanovisku, ktoré separatisti vytvorili pri vjazde do mesta. Dvoch civilistov vraj zabili priamo na ulici.

Vodca separatistov v Slaviansku Vjačeslav... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Ukrajina, kríza, Vjačeslav Ponomarjov, Slaviansk Vodca separatistov v Slaviansku Vjačeslav Ponomarjov

Vodca oddielov okupujúci Slaviansku radnicu v pondelok požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc v boji proti proeurópskej vláde v Kyjeve. „Vyzývame Rusko, aby nás ochránilo a nedovolilo genocídu,“ uviedol vo vyhlásení vodca separatistov Vjačeslav Ponomarjov.

Kyjev podľa neho vyslal do Slavianska tisíc žoldnierov s tankami. „S nacistami budeme bojovať,“ povedal Ponomarjov.

Podľa kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova dostáva ruský prezident Vladimir Putin z Ukrajiny mnoho žiadostí o pomoc. Situáciu podľa hovorcu sleduje Putin s veľkým znepokojením. Ako sa však k žiadostiam stavia, hovorca neuviedol.

Do mesta Slaviansk dorazili v pondelok aj pozorovatelia OBSE (Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe). Informovala v pondelok ukrajinská televízia.

„Predstavitelia OBSE sa rozmiestňujú na Ukrajine s cieľom preskúmať súčasnú situáciu,“ uviedol nemenovaný člen organizácie pre stanicu 24. Podľa zdroja má tím pozorovateľov v úmysle monitorovať situáciu vo viacerých ukrajinských mestách bez toho, aby zasahoval do tamojšieho diania.

Časť policajtov v Horlivke prešla k vzbúrencom

V Horlivke dopoludnia zaútočilo na policajné veliteľstvo asi 150 ozbrojených mužov. Policajti sa v budove zabarikádovali a útok sa snažili odrážať, informovala televízna stanica Espreso.

Policajné riaditeľstvo v Horlivke obsadili... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina, Horlivka, vojak, proruskí aktivista Policajné riaditeľstvo v Horlivke obsadili proruskí separatisti.

Z vchodu do budovy, kde vzbúrenci vyvesili ruskú vlajku, vychádzal hustý biely dym. Jeden z účastníkov akcie, Oleksandr Sapunov povedal, že skupina bojuje proti osobám dosadeným vládou v Kyjeve, medzi ktorých patrí aj miestny policajný šéf.

„Ľudia mu prišli povedať, že je bábkou kyjevskej chunty a že ho nemienia uznávať,“ vysvetlil aktivista. Prizerajúci sa dav pokrikoval heslá „Referendum!“ a „Rusko!“.

Separatisti tiež zablokovali neďalekú Leninovu ulicu, kde zastavili dopravu, niekoľko z nich preniklo už v nedeľu v noci do budovy miestnej radnice.

Po niekoľkých hodinách obliehaní sa povstalcom podarilo do budovy policajnej stanice preniknúť. Útočníci použili dymovnice a delobuchy. Podľa spravodajského webu Ostrov likvidujú vnútorné zariadenie a habú písomnosti. Policajti stanicu opustili.

Časť policajného zboru v Horlivke podľa agentúry Unian prešla pod velenie vzbúrencov, ktorých riadi ruský podplukovník zo Simferopolu Alexander Šulženko.

Vzbúrenci sa v Horlivke údajne chystajú obsadiť mestskú radnicu.

Informácie z miest nepokojov však nemožno nezávisle overiť, miestne médiá sa väčšinou odvolávajú na anonymné zdroje, informácie z blogov či bezmenných svedkov.

Proruské organizácie v Luhansku žiadajú nezávislosť od Kyjeva

V Luhansku, jednom z ďalších centier separatistických nepokojov, miestne úrady evakuovali sídlo gubernátora. Pozície vo vnútri budovy zaujali ťažkoodenci, údajne v obave pred útokom proruských vzbúrencov.

Proruskí protestanti v Luhansku. Foto: Reuters, SHAMIL ZHUMATOV
Ukrajina, Luhansk, proruskí protestanti Proruskí protestanti v Luhansku.

Oddiel separatistov už od začiatku minulého týždňa okupuje kancelárie miestnej odbočky tajnej služby SBU. Objekt je obohnaný barikádami, v priestore pred budovou stanujú proruskí aktivisti.

Proruské organizácie v Luhansku dali v pondelok miestnym úradom čas do stredy, aby splnili ich požiadavky. Žiadajú absolútnu nezávislosť od Kyjeva, uznanie svojho „ľudového hnutia“ a oslobodenie zadržaných osôb. Ak úrady ich požiadavky odmietnu, za ďalší vývoj vraj vzbúrenci neručia.

Mariupol má nového proruského starostu

V Mariupole, polmiliónovom meste na juhu Doneckej oblasti, sa zišli predstavitelia takzvanej Doneckej ľudovej republiky vyhlásenej minulý týždeň, aby si zvolili „ľudového“ mariupolského starostu. Stal sa ním proruský aktivista Vjačeslav Kuklin.

Protestanti pred sídlom starostu v Mariupole. Foto: Reuters, STRINGER
Ukrajina, Mariupol, Protestanti pred sídlom starostu v Mariupole.

Mariupolskú radnicu obsadili vzbúrenci v nedeľu, mestské zastupiteľstvo vyhlásili za rozpustené a z radov demonštrantov zvolili nových poslancov. Ich mená nezverejnili.

Turčynov v nedeľu večer zdôraznil, že kyjevské úrady nepripustia opakovanie krymského scenára. „Bezpečnostná rada rozhodla začať rozsiahlu protiteroristickú operáciu so zapojením ozbrojených síl,“ dodal úradujúci ukrajinský prezident. Ani výsledky tejto rozsiahlej operácie sa však zatiaľ na východe Ukrajiny neprejavili.

V meste, v ktorom žije približne 100-tisíc obyvateľov a ktoré leží v Doneckej oblasti, vraj panuje veľké napätie. Miestne úrady preto v pondelok uzavreli školy a škôlky.

Ukrajinský prezident nevylúčil referendum o jednote Ukrajiny

Oleksandr Turčynov nevylúčil referendum o jednote Ukrajiny. Je presvedčený, že by sa v ňom väčšina Ukrajincov vyjadrila za nerozdeľovanie krajiny. Hlasovanie by sa mohlo konať spoločne s prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia 25. mája, citovala prezidenta agentúra Reuters.

Turčynov dodal, že protiteroristická operácia proti proruským ozbrojencom sa začne čoskoro a región tak bude „čoskoro stabilizovaný“.

Oleksander Turčynov v pondelok počas telefonického rozhovoru s generálnym tajomníkom OSN tiež navrhol, že Ukrajina by spolu s OSN mohla vykonať spoločnú mierovú operáciu v nepokojných regiónoch na východe krajiny.

Lavrov: Rusko nezasahuje do diania na Ukrajine

Rusko nezasahuje ukrajinských záležitostí, bolo by to proti jeho záujmom. Vyhlásil to ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. Zároveň povedal, že na východe Ukrajiny nie sú žiadni ruskí agenti.

Lavrov hovoril tiež o zmenách ukrajinskej ústavy, na ktorých sa podľa neho musia podieľať aj východné regióny. Následné referendum má stanoviť, akým typom štátu Ukrajina bude.

Podľa ministra Lavrova je v ruskom záujme, aby Ukrajina ostala jednotná, všetci občania ale musia mať rovnaké práva.

Británia, naopak, tvrdí, že za nepokojmi stojí práve Rusko. Bulharsko hovorí, že časté prelety ruských stíhačiek v oblasti Čierneho mora vníma ako otvorenú provokáciu.

Rusko žiada vysvetlenie návštevy šéfa CIA v Kyjeve

Sergej Lavrov podľa agentúry Reuters žiada vysvetlenie správ o prítomnosti šéfa americkej tajnej služby CIA v Kyjeve. USA potvrdili, že šéf CIA John Brennan navštívil cez víkend Urakjinu.

S informáciou o ceste šéfa CIA v nedeľu prišiel zosadený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč, ktorý v ruskej televízii americkú Ústrednú spravodajskú službu obvinil z toho, že stojí za rozhodnutím ukrajinskej vlády poslať proti proruským ozbrojencom na východe krajiny armádu.

Západ rokuje o riešeniach situácie na Ukrajine

O situácii na Ukrajine rokovala aj Bezpečnostná rada OSN na mimoriadnom stretnutí v noci na pondelok. Na žiadnom kroku sa však nedokázala dohodnúť.

Lídri EÚ by sa mohli stretnúť už budúci týždeň na summite, aby sa dohodli na ďalších sankciách voči Rusku. V pondelok to uviedol francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius novinárom počas schôdzky šéfov diplomacií štátov EÚ v Luxemburgu, kde v pondelok rokovali o ukrajinskej kríze. Ministri zahraničia EÚ sa zhodli, že rozšíria sankcie voči Rusku.

USA v pondelok oznámili, že neposkytnú Ukrajine vojenskú pomoc, zvažujú iné možnosti. Americký prezident Barack Obama sa kvôli búrlivým udalostiam na separatistickom východe Ukrajiny zrejme ešte v pondelok telefonicky spojí so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, napísala agentúra Reuters.

541 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine #Oleksandr Turčynov