Kremeľ sa rozhodol, že si Kyjev otestuje

"Pre ukrajinských lídrov je situácia veľmi zložitá a musia konať vyvážene. Potrebujú tvrdo odpovedať na dianie, inak Rusko zmení stratégiu a bude sa usilovať o celú Ukrajinu. Na druhej strane sa musia vyhnúť väčšiemu krviprelievaniu,“ povedal pre Pravdu z Kyjeva Taras Kuzio z Kanadského inštitútu ukrajinských štúdií na univerzite v Alberte.

15.04.2014 09:00
debata (11)
Taras Kuzio
Taras Kuzio Taras Kuzio

Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs uviedol, že Rusko je zodpovedné za nárast násilia a separatizmus na východnej Ukrajine. Snaží sa Rusko skutočne o destabilizáciu situácie?
V hre je veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú dianie. Rusko v spolupráci s predstaviteľmi zvrhnutého režimu, ktorých prichýlilo, sa snaží oddialiť prezidentské voľby naplánované na 25. mája. Chce, aby boli na východnej Ukrajine nelegitímne.

Prečo?
Ak sa hlasovanie uskutoční, novú hlavu štátu zákonne zvolia a uznajú ju Európska únia, USA a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, tak sa nenaplnia ruské plány. Ruský prezident Vladimir Putin už nebude môcť ďalej tvrdiť, že Viktor Janukovyč je legitímna ukrajinská hlava štátu. Preto aj zradcovskí predstavitelia bývalého režimu podporujú kroky Kremľa.

Ukrajinci v Kyjeve na Majdane. Foto: SITA/AP, Sergei Chuzavkov
Ukraina, demonštranti, Kyjev, Námestie nezávilosti, majdan, vojak Ukrajinci v Kyjeve na Majdane.

Ako ďaleko chce zájsť Moskva?
Kremeľ sa v prvom rade rozhodol, že si Kyjev otestuje. Myslel si, že východné oblasti sa mu podarí prevziať tak rýchlo a pokojne ako Kryme. Predpokladal, že z častí východnej a južnej Ukrajiny vytvorí niečo podľa vzoru Podnesterska, čo by malo Rusko pod kontrolou. Moskva sa sústredí na Donbas, tiež na región Doneck-Luhansk. Táto oblasť má blízko ku krymskej identite. Čo znamená, že sa viac identifikuje zo ZSSR, nie s Ruskom, ale veľmi málo s Ukrajinou. Je to podobne ako na Kryme. Najviac ľudí tu aj volí Stranu regiónov.

Čo môže urobiť Kyjev?
Pre ukrajinských lídrov je to veľmi zložité a musia konať vyvážene. Potrebujú tvrdo odpovedať na dianie, inak Rusko zmení stratégiu a bude sa usilovať o celú Ukrajinu. Na druhej strane sa musia vyhnúť väčšiemu krviprelievaniu. Znamenalo by to pre vládu v Kyjeve ešte zníženie jej legitimity vo východných oblastiach. Bola by to pre Kremeľ zámienka na inváziu, aby podľa vlastných slov chránil Rusov. Ďalším faktorom je tu však malá profesionalita bezpečnostných síl. Ukrajinská armáda sa za 20 rokov spolupráce so Severoatlantickou alianciou zreformovala v rámci zapojenia sa do programu Partnerstvo za mier. Polícia, tajná služba, pohraničníci a prokurátori sú však nekompetentní, prežratí korupciou a stále majú neosovietske myslenie.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kremeľ #Ukrajina #kríza na Ukrajine