V Indii majú tretie pohlavie, schválil ho najvyšší súd

Indický najvyšší súd v utorok schválil zavedenie kategórie "tretieho pohlavia". Aktivisti bojujúci za ľudské práva prelomové rozhodnutie súdu privítali. Podľa nich v krajine s viac ako miliardou obyvateľov pomôže miliónom ľudí, ktorí čelia diskriminácii v silne konzervatívnej indickej spoločnosti, informovala agentúra AP.

15.04.2014 11:50
India, deti, tretie pohlavie, Foto: ,
V Indii sa ľudia môžu prihlásiť k tretiemu pohlaviu.
debata (1)

K „neurčitému“ pohlaviu sa môžu hlásiť ľudia, ktorí sa necítia byť mužom ani ženou. Môže ísť o osoby, ktoré sa narodili s mužskými aj ženskými pohlavnými znakmi, ale tiež o transsexuálov, ktorí nemôžu alebo nechcú podstúpiť chirurgickú zmenu pohlavia, alebo o eunuchov.

„Uznanie transgender osôb ako tretieho pohlavia nie je otázkou sociálnou alebo lekársku, ale otázkou ľudských práv,“ povedal sudca K. S. Rádhakrišnan.

Federálnej vláde a vládam jednotlivých indických štátov najvyšší súd nariadil, aby ľudia „neurčitého“ pohlavia mali nárok na rovnakú sociálnu podporu a pracovné príležitosti ako iné menšinové skupiny. „Sú to občania tejto krajiny a majú právo na vzdelanie a všetky ostatné práva,“ uviedol Rádhakrišnan.

Takzvané tretie pohlavia uznáva oficiálne len niekoľko krajín na svete, napríklad Austrália či Nepál. Ako prvá európska krajina zaviedlo túto kategóriu v novembri Nemecko.

V Indii ten istý najvyšší súd v decembri odmietol zrušiť zákaz homosexuálneho styku. Podľa 153 rokov starého zákona z koloniálneho obdobia aj za dobrovoľný homosexuálny styk medzi dospelými osobami hrozí v Indii desaťročné väzenie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #tretie pohlavie #neurčité pohlavie