Pre podozrivé batohy v Bostone evakuovali stovky ľudí

Minútou ticha v utorok uctil americký Boston obete bombového atentátu na účastníkov vlaňajšieho maratónu, pri ktorom presne pred rokom zomreli traja ľudia a 264 utrpelo zranenia.

15.04.2014 22:01 , aktualizované: 16.04.2014 09:56
Boston, maratón, spomienka Foto: ,
V Bostone si pripomenuli prvé výročie od výbuchu na tamojšom maratóne.
debata (4)

Stovky ľudí v utorok večer evakuovali do bezpečia po tom, čo batohy objavili v blízkosti miesta útokov z minulého roka. Ulice v okolí uzavreli a prerušená bola tiež prevádzka na miestnej trase metra. Polícia zadržala v tejto súvislosti jednu osobu. Experti batohy následne odpálili. Čo sa v nich nachádzalo, polícia neuviedla.

Minútou ticha v utorok uctil americký Boston obete bombového atentátu na účastníkov vlaňajšieho maratónu, pri ktorom presne pred rokom zomreli traja ľudia a 264 utrpelo zranenia.

Na spomienkovej akcii s predstaviteľmi veľkomesta, pozostalými a rodinami obetí vystúpil viceprezident Joe Biden, podľa ktorého sa Boston svojou odvahou stal inšpiráciou pre celé Spojené štáty. Silu tamojších obyvateľov postaviť sa tejto tragickej udalosti ocenil na diaľku aj prezident Barack Obama.

Pri útoku v cieli bostonského maratónu 15. apríla 2013 vybuchli dve nálože v tlakových hrncoch, ktoré podľa vyšetrovateľov vyrobili bratia Tamerlan a Džochar Carnajevovci pochádzajúci z Čečenska. Okrem troch mŕtvych na mieste explózie zabili útočníci na úteku policajta. Dvadsaťšesťročného Tamerlana po atentáte zastrelila pri prestrelke polícia, Džochara zatkli a čaká ho súd.

„Ste úžasné mesto, inšpirácia pre všetkých ľudí v tejto krajine,“ zložil v utorok Biden poklonu Bostonu, ktorý napriek minuloročnej tragédii usporiada ďalší ročník jedného z najslávnejších maratónov na svete budúci pondelok. Podľa Bidena to bude odkaz nielen pre celý svet, ale aj pre teroristov, že ich akcie nič neprinesú. „My sme Boston. My sme Amerika. My odpovieme. My vydržíme. My zvíťazíme. Nám patrí cieľová čiara,“ vyhlásil za hlasitého aplauzu prítomných americký viceprezident.

Obama vo vyhlásení z Bieleho domu vyzdvihol odvahu všetkých, ktorí boli pri minuloročnom nešťastí. „Vyjadrujeme našu najhlbšiu vďaku odvážnym hasičom, policajtom, zdravotníkom, bežcom i divákom, ktorí prejavili ducha, na ktorom vyrástol Boston – ducha nezdolnosti, slobody a lásky,“ uviedol prezident. Zároveň ocenil všetkých, ktorí sa rozhodli štartovať v pondelok na novom ročníku maratónu.

Vrcholom spomienkových akcií v Bostone bola minúta ticha za obete v cieľovej rovinke maratónu, ktorú účastníci ceremoniálu držali vo chvíli, keď pred rokom explodovala prvá nálož. Medzi prítomnými boli príbuzní osemročného Martina Richarda, Krystle Campbellovej, Číňanky Lu Ling – c' a policajta Seana Colliera, ktorí zahynuli, a mnoho z tých, ktorí pri výbuchoch prišli o ruky či nohy, aj tých, ktorí zraneným pomáhali.

„Bol by som radšej, keby sme sa takto nestretli, ale som im všetkým veľmi vďačný,“ vyhlásil podľa agentúry AP Patrick Downes, ktorý pri explóziách prišiel o spodnú časť ľavej nohy.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #boston #maratón