Nad vozidlami ukrajinskej armády zaviali ruské vlajky

Ukrajinskí aktivisti v Odese vyhlásili Odeskú ľudovú republiku. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil Rusko, že na Ukrajinu vyváža terorizmus. Proruskí ozbrojenci obsadili radnicu v Donecku, do ich rúk sa v uplynulých dňoch dostali vládne úrady a policajné stanice v najmenej ôsmich východoukrajinských mestách.

16.04.2014 12:25 , aktualizované: 22:58
Ukrajina, Kramatorsk, tanky, vojaci Foto: ,
Kolóna obrnených vozidiel pod ruskou vlajkou na ceste do mesta Kramatorsk.
debata (439)

Ukrajinská tajná služba SBU v krajine odhalila štyridsať ruských agentov, povedal podľa agentúry AFP Vitalij Najda, ktorý má v SBU na starosti kontrarozviedku.

Najda tiež podľa agentúry Ukrinform povedal, že ruské špeciálne sily ako zámienku pre vojenský vpád plánujú zabiť až 200 Ukrajincov.

V Mariupole na juhovýchode Ukrajiny došlo v stredu večer podľa miestnych médií k prestrelke medzi ukrajinskými vojakmi a proruskými separatistami, ktorá si vyžiadala zranených.

Ukrajinskí aktivisti vyhlásili Odeskú ľudovú republiku

Hnutie Antimajdan v Odese vyhlásilo v stredu v oblasti okolo tohto juhoukrajinského mesta Odeská ľudovú republiku. Aktivisti na sociálnej sieti vyzvali miestnych obyvateľov, aby vo štvrtok popoludní na protest proti terajšej situácii v krajine vyšli do ulíc a zablokovali dopravu.

Proruskí demonštranti v Odese držia obrovskú... Foto: SITA/AP, STRINGER
Ukrajina, Odesa, Proruskí demonštranti v Odese držia obrovskú ruskú vlajku.

Hnutie Antimajdan vystupuje ako protiváha takzvaného Majdanu, teda protestov, ktoré v Kyjeve vo februári vyvrcholili zosadením vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča.

„Zajtra o 16:00 musí Odesa povstať! Doslova!“ uviedli aktivisti vo svojom vyhlásení. Obyvatelia by si podľa nich mali uvedomiť, že krajinu zasiahla vojna, ktorá sa priblížila až k ich domovom. „Odesa je demokratické multietnické tolerantné mesto, kde by o všetkom mali rozhodovať miestni obyvatelia a nie agenti CIA, tajných služieb, FSB, gubernátori a ďalší politici,“ stojí vo výzve.

V Odese panuje už niekoľko dní podobné napätie ako v niektorých východoukrajinských mestách. Pred pár dňami napríklad centrom mesta pod ruskými a sovietskymi vlajkami prešiel niekoľkotisícový sprievod, na čele ktorého išli na koňoch muži v historických uniformách Červenej armády a okolitý dav skandoval „Referendum“ a „Do Ruska“.

Radnica v Donecku je v rukách proruských aktvistov

Proruskí ozbrojenci prevzali kontrolu nad radnicou vo východoukrajinskom Donecku. Agentúra Unian napísala, že nad radnicou krúži vojenský vrtuľník.

Situácia pri barikádach v ukrajinskom Donecku. Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina, Doneck, barikády Situácia pri barikádach v ukrajinskom Donecku.

Hovorca doneckej radnice Maxim Rovinskij vyhlásil, že na obsadení objektu sa podieľalo najmenej tridsať mužov v neoznačených vojenských uniformách, ktorí mali pri sebe lovecké pušky, pištole a nože. Do budovy vnikli okolo desiatej hodiny dopoludnia miestneho času (09:00 SELČ).

Pôvodne sa objavili informácie, že ozbrojenci nekládli žiadne požiadavky. Neskôr však Rovinskij oznámil, že požadujú, aby sa v meste konalo referendum, ktoré oblasti zabezpečí väčšiu autonómiu. „Polícia nijako nezasiahla. Opísal by som tú situáciu ako bizarnú,“ dodal hovorca.

Okolo budovy vraj ozbrojenci začali budovať barikády, ale zamestnancov radnice púšťajú dovnútra aj von a súhlasili, že nebudú narúšať ich prácu.

Vláda informovala, že na východ pricestuje minister obrany Mychajlo Kovaľ.

Ukrajinská stíhačka nad mestom Kramatorsk.
Ruský vojak "organizuje dopravu" v Slaviansku.
+9Ruský vojak sa rozpráva s obyvateľmi Slaviansku.

V Kramatorsku veje ruská vlajka nad ukrajinskou vojenskou technikou

Na východe Ukrajiny v mestách Slaviansk a Kramatorsk sa pohybujú ruskí výsadkári, ktorí sa podieľajú na obsadzovaní ukrajinských vládnych budov. Vyhlásil to podľa agentúry Unian ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema. (Čítajte v článku Na východe Ukrajiny sú ruskí výsadkári, hlási ukrajinský vicepremiér.)

Kyjev tvrdí, že dav miestnych ľudí a maskovaní proruskí separatisti za pomoci ruských agentov zhabali ukrajinskej armáde v Kramatorsku šesť obrnených transportérov. Vojenské vozidlá zastavila blokáda na ceste.

Reportéri niektorých agentúr však informovali, že ukrajinskí vojaci z transportérov prešli na stranu separatistov.

Transportéry následne odviezli do mesta Slaviansk, kde ich strážia „osoby v uniformách, ktoré nepatria ukrajinskej armáde“. Ukrajinskí vojaci zatiaľ nezasiahli.

Agentúra Unian priniesla video z mesta Kramatorsk, na ktorom ukrajinskí vojaci zliezajú z bojových vozidiel pechoty a o pár minút nad zablokovanou kolónou vojenských vozidiel veje ruská zástava. V jednom okamihu ľudia s jasotom a potleskom reagujú na zvolanie: „Armáda je s ľudom“.

Údajní ukrajinskí dezertéri prehovorili v Slaviansku

Proruskí separatisti na kontrolných stanovištiach pri vjazdoch do Slavianska transportéry vraj búrlivo vítali. Ako uviedla agentúra AP, jeden z vojakov jej reportérovi povedal, že jeho jednotka bola súčasťou 25. brigády ukrajinských vzdušných síl a že prešla na stranu proruských separatistov.

„Týždne sme nejedli nič poriadne, Kyjev na nás zabudol. Už nám to stačilo,“ volal podľa reportéra nemeckého časopisu Der Spiegel jeden z vojakov. Iný sa zase zveril agentúre Reuters, že prešli na proruskú stranu, pretože „nedokážu strieľať po vlastných ľuďoch“.

Podľa informácií, ktoré sa objavili na komunitnej sieti Twitter, však muži nemali na svojich uniformách ukrajinské výložky, a nedali sa teda identifikovať. Je preto možné, že techniku ​​predsa obsadili proruskí ozbrojenci.

Ukrajina obvinila Rusko, že do krajiny vyváža terorizmus

Podľa ukrajinského premiéra Rusko buduje v Európe „nový Berlínsky múr“ a usiluje sa o návrat studenej vojny. „To, čo sa teraz deje, ohrozuje Európu aj Európsku úniu,“ dodal.

„Ruská vláda musí okamžite odvolať členov svojich spravodajských a iných diverzných skupín, odsúdiť činnosť teroristov a žiadať, aby opustili obsadené budovy,“ povedal podľa agentúry Reuters premiér Arsenij Jaceňuk počas rokovaní vlády v Kyjeve. „Tak Ruská federácia ukáže, že má záujem na stabilizácii situácie, o čom mám ale značné pochybnosti,“ dodal Jaceňuk.

Ukrajinský minister zahraničia Andrij Deščycja povedal, že na východe krajiny operujú teroristické skupiny, ktoré Rusko podporuje. „Máme zodpovedajúce dôkazy, ktoré predložíme ruskému ministrovi zahraničia Lavrovovi i ďalším účastníkom štvrtkového Ženevského stretnutia,“ doplnil Deščycja.

Proruskí ozbrojenci obsadili v uplynulých dňoch vládne úrady a policajné stanice v najmenej ôsmich východoukrajinských mestách a obrátili sa na Moskvu s žiadosťou o pomoc. Ukrajinský kabinet v utorok oznámil vyhlásenie vojenskej operácie, ktorá má separatistov zastaviť.

439 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #doneck #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #Odesa #proruskí ozbrojenci