Merkelová vyzvala Putina, aby upokojil situáciu na Ukrajine

Rusko by malo zmierniť rétoriku voči Ukrajine, stiahnuť svojich vojakov od ukrajinských hraníc a jasne sa dištancovať od násilností, za ktorými stoja separatisti. V nočnom telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom to podľa agentúry DPA vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová.

16.04.2014 19:20
Angela Merkelová Foto: ,
Angela Merkelová
debata (80)

Putin podľa agentúry Reuters kancelárke povedal, že Kyjev sa nasadením armády proti rebelom „vydal protiústavným smerom“.

„Ostré vyhrotenie konfliktu v podstate uvrhlo krajinu na pokraj občianskej vojny,“ uviedol Kremeľ k telefonátu medzi Moskvou a Berlínom, ktorý sa uskutočnil v utorok v noci na stredu.

Merkelová povedala Putinovi, že považuje za hlavnú zodpovednosť Ruska, aby prispelo k upokojeniu situácie na Ukrajine. Kancelárkin hovorca Georg Streiter k tomu dodal, že Merkelová od štvrtkovej konferencie v Ženeve, ktorej sa zúčastnia zástupcovia Ruska, Ukrajiny, Spojených štátov a Európskej únie, očakáva podnety na vyriešenie krízy.

„Stiahnutie ruských vojakov od hraníc, umiernená ruská rétorika a tiež odmietnutie násilných akcií proruských síl by preto boli veľmi dôležitým príspevkom k upokojeniu situácie,“ citoval Streiter kancelárkinu výzvu Putinovi.

Berlín podľa Streitera považuje ruských vojakov pri hraniciach s Ukrajinou a tiež bojovne ladené ruské spravodajstvo, ktoré prijímajú aj diváci na ukrajinskom východe, za hlavné destabilizačné prvky.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Ukrajina #kríza na Ukrajine