Rusi vraj ako zámienku pre vpád chcú zabiť 200 Ukrajincov

Ukrajinská tajná služba SBU v krajine odhalila štyridsať ruských agentov. V stredu to podľa agentúry AFP vyhlásil Vitalij Najda, ktorý má v rámci SBU na starosti kontrarozviedku. Najda tiež podľa agentúry Ukrinform povedal, že ruské špeciálne sily ako zámienku pre vojenský vpád plánujú zabiť až 200 Ukrajincov.

16.04.2014 20:15
Ukrajina, vojaci, zbrane Foto: ,
Ukrajinská tajná služba vraj odhalila ruských agentov.
debata (120)

„Od začiatku operácie na východe sme odhalili a zmarili činnosť asi 40 ruských špiónov,“ povedal Najda. Tiež vyhlásil, že na východe pôsobia rovnakí príslušníci špeciálnych ruských síl ako na anektovanom Kryme. Podľa neho to dokazujú volacie znaky, ktoré ukrajinská rozviedka zachytila​​.

O ruských agentoch v stredu hovoril aj šéf SBU Valentyn Nalyvajčenko. Ten podľa agentúry ANSA na uzavretom zasadnutí parlamentu povedal, že ukrajinské bezpečnostné sily zadržali 23 ľudí, ktorí sú podozriví zo spolupráce s ruskou tajnou službou.

Najda tiež uviedol, že separatisti na východe krajiny majú od Ruska jasné rozkazy a že Moskva pripravuje zámienku pre inváziu. „Zachytili sme rozhovor, ktorý naznačuje, že ruské špeciálne sily plánujú zabiť 100 až 200 Ukrajincov, potom vyšlú tanky a obrnené vozidlá,“ vyhlásil.

Rusko opakovane odmieta obvinenia, že do udalostí na Ukrajine zasahuje. Tiež popiera, že by pripravovalo inváziu. Moskva si však vyhradila právo vojensky zasiahnuť, aby ochránila krajanov a ruskojazyčných obyvateľov Ukrajiny.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #agenti #Ukrajina #kríza na Ukrajine