Po stovkách ľudí z potopeného trajektu stále pátrajú

Silné vodné prúdy, dážď a zlá viditeľnosť sťažujú vo štvrtok pátranie po 287 ľuďoch, ktorí sú stále nezvestní po potopení trajektu pri južnom pobreží Južnej Kórey.

17.04.2014 10:35
trajekt, Južná Kórea Foto: ,
Juhokórejské pobrežné hliadky pátrajú po nezvestných cestujúcich trajektu.
debata

Doteraz potvrdili deväť obetí nešťastia vrátane piatich študentov a dvoch učiteľov. Očakáva sa však, že počet mŕtvych ešte výrazne stúpne pre dlhú dobu, ktorú už nezvestní strávili buď uviaznutí vo vnútri trajektu, alebo v studenej morskej vode. Ak sa obavy potvrdia, pôjde o najhoršie lodné nešťastie v krajine za posledných 20 rokov. Do záchrannej operácie sú stále zapojené desiatky člnov, vrtuľníkov i potápačov, americké námorníctvo poslalo na pomoc svoju vojenskú loď. Doteraz sa podarilo zachrániť 179 ľudí.

Trajekt Sewol, ktorý viezol 475 pasažierov a členov posádky ako aj asi 150 áut, sa prevrátil a potopil asi 20 kilometrov od pobrežia. Smeroval zo západného prístavného mesta Inčchon na južný ostrov Čedžu. Na palube boli prevažne 16 až 17-roční študenti a ich učitelia zo strednej školy pri Soule, ktorí šli na ostrov na výlet. Podľa svedkov by mnohí z nich mohli byť stále vo vnútri plavidla. Loď dlhá 146 metrov mala kapacitu asi 900 osôb a vyrobili ju v Japonsku v roku 1994. Pred potopením vyslala núdzový signál. Presná príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. Podľa tých, čo prežili, však potopeniu predchádzalo hlasné „buchnutie“.

debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Južná Kórea #nezvestní #trajekt