Europoslanci vyzvali Rusko, aby stiahlo vojakov od ukrajinských hraníc

Moskva by mala okamžite stiahnuť svoje jednotky od východnej hranice Ukrajiny a prestať riadiť separatistické sily, ktoré sa snažia o pripojenie častí krajiny k Rusku.

17.04.2014 13:31 , aktualizované: 15:40
Ukrajina, Slaviansk, vojaci Foto: ,
na snímke ruský vojak "organizuje dopravu" v Slaviansku.
debata (21)

Vyplýva to z uznesenia, na ktorom sa zhodli v Štrasburgu europoslanci počas posledného zasadnutia končiaceho volebného obdobia. Europarlament takisto vyzval členské krajiny únie na pomoc Ukrajine v prípade odstrihnutia dodávok ruského plynu.

„Európsky parlament dôrazne žiada Rusko, aby okamžite prestalo svojou prítomnosťou podporovať násilných separatistov a ozbrojené oddiely, ktoré obsadili vládne budovy vo Slaviansku, Donecku a iných mestách, aby zastavilo všetky provokatívne akcie, ktorých cieľom je rozdúchavať nepokoje a ďalej destabilizovať situáciu, a aby stiahlo svoje jednotky od východných hraníc Ukrajiny,“ uvádza text schváleného uznesenia.

Poslanci sa nakoniec zhodli na spoločnom návrhu najväčších frakcií, hoci časť ľavicových členov parlamentu navrhovala verziu, ktorá bola k Moskve výrazne menej kritická.

Nezneužívajte plyn na politiku, varuje Barroso Putina

Európska únia vo štvrtok varovala Rusko pred zastavením dodávok plynu na Ukrajinu a zneužívania tejto otázky na politické ciele. V osobitnom liste v mene vlád všetkých 28 členských štátov EÚ adresovanom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi to napísal predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

Šéf Kremľa by podľa neho mal zaistiť „spoľahlivé dodávky plynu, ktoré sú teraz ohrozené“. Tie sú podľa neho v „záujme oboch strán“. EÚ zároveň ubezpečila, že je pripravená rokovať s Ruskom o zabezpečení dodávok plynu.

Barrosov list bol odpoveďou na Putinov minulotýždňový list adresovaný lídrom 18 európskych krajín, v ktorom varoval pred zastavením dodávok plynu Ukrajine, ak Kyjev nebude včas plniť svoje záväzky. To by mohlo v budúcnosti ohroziť dodávky plynu, ktoré sa do Európy prepravujú cez Ukrajinu.

Dodávky z Ruska pokrývajú 30 percent spotreby plynu v Európe, pričom polovica exportu ruského plynu na európske trhy sa prepravuje cez Ukrajinu. Vlani sa dodávky ruského plynu na trhy Európskej únie a Turecka zvýšili na historické maximum 162 miliárd kubických metrov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #Európsky parlament #Ukrajina #kríza na Ukrajine