Turecký parlament posilnil právomoci tajných služieb

Turecký parlament vo štvrtok schválil kontroverzný návrh zákona pripravený vládou islamských konzervatívcov, ktorý výrazne rozširuje právomoci tureckých tajných služieb. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra AFP.

17.04.2014 21:30
Turecko, Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Recep Tayyip Erdogan
debata

Text prijatý po búrlivej debate nadpolovičnou väčšinou poslancov Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana rozširuje možnosti zhromažďovania spravodajských informácií tajnými službami a zavádza tresty väzenia za zverejňovanie dôverných dokumentov.

Agentúra AP zákon označila za posledný zo série vládnych krokov, ktoré podľa kritikov kabinetu podkopávajú demokraciu v krajine. Tajné služby majú mať rozšírené možnosti viesť tajné operácie a zvýšiť prehľad o občanoch krajiny.

Vláda trvá na tom, že rozviedky povedú účinnejšie prácu, ktorá môže tiež plniť „nové bezpečnostné potreby v oblasti zahraničnej politiky“.

Opozičné strany tvrdia, že návrh zákona udeľuje tajným službám ďalekosiahle právomoci a premení Turecko na policajný štát. Zároveň sľúbili, že sa budú o zrušenie zákona usilovať na najvyššom súde.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan