Rusko musí prispieť k upokojeniu situácie, zhodli sa USA a Nemecko

Americký prezident Barack Obama vo štvrtok riešil po telefóne situáciu na Ukrajine s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, oznámil Biely dom aj hovorca nemeckej vlády. Počas telefonátu sa obaja lídri zhodli, že Rusko by malo využiť vplyv na ozbrojené skupiny na východnej Ukrajine, a tak prispieť k upokojeniu situácie v tejto oblasti.

17.04.2014 21:45
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama
debata (8)

„Obaja (Obama a Merkelová) zdieľajú obavy ohľadom súčasného vývoja na východe Ukrajiny, preto vyzývajú Rusko, aby pomohlo zmierniť napätie,“ uviedla podľa agentúry Reuters hovorkyňa nemeckej kancelárky Christiane Wirtzová.

Obama s Merkelovou hovoril ešte pred skončením schôdzky o ukrajinskej kríze v Ženeve, ktorej sa zúčastnili zástupcovia EÚ, USA, Ukrajiny i Ruska.

O napätej situácii na Ukrajine vo štvrtok hovorili aj ruský prezident Vladimir Putin s tureckým premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ankara bola veľmi znepokojená ruskou okupáciou Krymského polostrova a osudom krymských Tatárov, ktorí tu žijú. Práve o tejto téme chcel Erdogan s Putinom najviac hovoriť. Telefonát iniciovala turecká strana, oznámil Kremeľ. Žiadne ďalšie podrobnosti ale neuviedol.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Angela Merkelová #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan #Ukrajina #kríza na Ukrajine