Pápež umyl na Zelený štvrtok nohy 12 telesne postihnutým ľuďom

Pápež František sa na Zelený štvrtok v rámci veľkonočných slávností ujal tradičného umývania nôh. Pri rituáli, ktorý odkazuje na Ježišovo gesto pokory voči apoštolom krátko pred ukrižovaním, takto poslúžil dvanástim telesne postihnutým ženám a mužom, medzi ktorými bol aj jeden moslim. Podľa agentúry AFP mal 77-ročný pápež s opakovaným zohýbaním a vstávaním zjavné ťažkosti.

17.04.2014 23:30
pápež František, umývanie, Rím Foto:
Pápež František umýva na Zelený štvrtok nohy dvanástim telesne postihnutým ľuďom.
debata (6)

František navštívil na okraji Ríma ústav pre zdravotne postihnutých, kde sa ujal 12 handicapovaných pacientov vo veku od 16 do 86 rokov, trpiacich chorobami ortopedického, neurologického a onkologického pôvodu. Boli medzi nimi aj traja cudzinci, vrátane 75-ročného moslima pôvodom z Líbye. Najmladšou osobou bol 16-ročný chlapec z Kapverd. Obradu sa zúčastnila aj 27-ročná Etiópčanka.

Už vlani František poňal rituál, ktorého sa vo svojej funkcii zhostil prvýkrát, netradične. Nohy umyl tuctu mladých väzňov, z ktorých dve boli dievčatá, čo bolo zo strany pápeža vôbec prvýkrát.

Na Zelený štvrtok sa pripomína Ježišova posledná večera. Nasleduje Veľký piatok, ktorý je pripomienkou Kristovej smrti. V sobotu sa koná veľkonočná vigília a v nedeľu oslava Kristovho zmŕtvychvstania. Veľkonočný pondelok je potom v znamení radosti kresťanov z vykúpenia.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František