Bilancia mŕtvych z juhokórejského trajektu asi rýchlo porastie

Oficiálny počet mŕtvych z juhokórejského trajektu, ktorý v stredu ráno stroskotal so 475 ľuďmi na palube neďaleko pobrežia Kórejského polostrova, sa zvýšil z 18 na 25. Stále je ale nezvestných 271 osôb a nádej nájsť niekoho z nich nažive je malá. Oznámili to v piatok miestne úrady. Príčina nehody, ktorá sa stal asi 25 kilometrov od pobrežia, sa stále nepoznajú.

18.04.2014 08:30 , aktualizované: 19:50
Južná Kórea, trajekt, loď, pátranie, potopená,... Foto:
Pátranie po nezvestných z kórejského trajektu.
debata

Ohľadom pokračujúcich záchranných prác prichádzajú rozporuplné správy. Miestna televízia uviedla, že tím ôsmich potápačov v piatok vstúpil do prevráteného plavidla a pátra po prípadných živých. Potápači podľa nej už prehľadali jedáleň a kaviareň trajektu, kde vraj bola väčšina ľudí v čase nešťastia. Juhokórejská pobrežná stráž krátko potom poprela, že potápači už vstúpili do trupu lode.

Pobrežná stráž tiež vyvracala piatkové tvrdenie médií, že vrak trajektu je už úplne pod hladinou mora. Podľa snímok prenášaných webmi sa však zdá, že plavidlo je oveľa viac potopené než vo štvrtok a je z neho nad hladinou vidieť len málo.

Dianie okolo nehody tiež rozvírila oficiálna správa, že pri kormidle juhokórejského trajektu nebol v čase tragédie kapitán, ale tretí lodný dôstojník. Kapitán možno nebol ani na mostíku, oznámil na tlačovej konferencii predstaviteľ juhokórejského vyšetrovacieho tí­mu.

Posledné veľké nešťastie s lodným trajektom sa v Južnej Kórei prihodilo v roku 1993, kedy o život prišlo 292 ľudí.

Zástupca riaditeľa školy, ktorej žiaci zomreli na trajekte, sa obesil

Zástupca riaditeľa školy, ktorej žiaci zomreli alebo sú nezvestní po potopení juhokórejského trajektu, spáchal samovraždu.

Polícia uviedla, že 52-ročný Kchang Min-kju bol nezvestný od štvrtka. Našli ho obeseného na opasku na strome pred veľkou telocvičňou na ostrove Čindo, kde sú zhromaždené rodiny obetí.

Na palube potopeného trajektu boli prevažne študenti a ich učitelia zo strednej školy v priemyselnom meste Ansan pri Soule, ktorí šli na štvordňový výlet na známy ostrov Čedžu.

Kchang patril k tým šťastnejším, ktorých sa podarilo zachrániť.

Zachrániť sa podarilo 179 osôb. Záchranné operácie naďalej pokračujú, komplikujú ich však veľké vlny a mútna voda.

debata chyba
Viac na túto tému: #nešťastie #mŕtvi #Južná Kórea #trajekt