Na východe Ukrajiny trvá napätie, v Kramatorsku sa strieľalo

Žiadne náznaky uvoľnenia napätia na východe Ukrajiny nevidno ani v piatok. Už vyše týždňa tam proruskí radikáli ovládajú administratívne objekty vo viac ako desiatich mestách.

18.04.2014 10:15 , aktualizované: 18:49
Ukrajina, Doneck, barikády Foto: ,
Barikády pred administratívnou budovou v Donecku strážia prorusky naladení obyvatelia.
debata (104)

Hoci záverečný dokument zo štvrtkovej ženevskej konferencie o Ukrajine hovorí o nevyhnutnosti mierového riešenia krízy a vyprataní okupovaných budov, agresívne naladené skupiny ozbrojencov sa svojich pozícií nevzdávajú.

V snahe realizovať Ženevskú konvenciu v piatok ukrajinská vláda vypracovala návrh zákona o amnestii. Vzťahuje sa na osoby, ktoré dobrovoľne odovzdajú nezákonne získané zbrane a opustia okupované objekty. Jaceňuk vyjadril nádej, že zákon bude v čo najkratšej dobe schválený. Kyjev navyše pod tlakom povstania sľubuje decentralizáciu a ruštinu.

Ukrajinská tajná služba SBU v piatok oznámila, že do veľkonočných sviatkov „aktívnu fázu protiteroristickej operácie“ na východe Ukrajiny pozastavuje. Pravoslávna Veľká noc sa riadi juliánskym kalendárom a slávi sa väčšinou o týždeň neskôr ako katolícka.

V Kramatorsku sa v noci strhla prestrelka

Pomerne pokojnú noc narušil ozbrojený incident neďaleko Kramatorska na severe Doneckej oblasti. Ukrajinské jednotky sa tam pokúsili zlikvidovať kontrolný cestný post povstalcov, aby zabezpečili prejazd vojenskej techniky do neďalekého Slavianska.

Miestni Kramatorčania pri vojenskom vozidle,... Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina, Kramatorsk, tank Miestni Kramatorčania pri vojenskom vozidle, ktoré bolo zničené počas noci zo štvrtka na piatok.

Z miesta bojov sa podľa agentúry Unian ozývali výstrely a výbuchy granátov, nad Kramatorskom krúžili bojové vrtuľníky. Incident si údajne vyžiadal jednu obeť.

Komando ukrajinskej tajnej služby SBU v piatok v Kramatorsku vytlačilo z miestneho rádiokomunikačného centra separatistov a obsadilo televíznu vysielaciu vežu.

Vzbúrenci sa vysielacieho zariadenia zmocnili vo štvrtok a sprevádzkovali predtým vypnutý príjem ruských televíznych kanálov.

Po piatkovom zásahu SBU bolo ruské vysielanie znovu vypnuté, oznámil denník Ukrajinská pravda.

Ortodoxný kňaz prišiel požehnať veriacich pri... Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Ukrajina, Doneck, ortodoxný, kňaz Ortodoxný kňaz prišiel požehnať veriacich pri barikádach pred regionálnou administratívnou budovou v Donecku.

Boj o televízny signál sa v piatok rozpútal aj v Charkove, kde na televíznu vežu zaútočila skupina neznámych ozbrojencov. Podľa hovorkyne SBU Maryny Ostapenkovej sa situácia v Charkove rýchlo mení, útočníci odpojili vysielač od elektrickej rozvodne a opakovane sa pokúšajú ho obsadiť.

Doneckí a luhanskí separatisti si kladú podmienky pre zloženie zbraní

Ruská agentúra Interfax v piatok zverejnila rozhovor s jedným z vodcov doneckých separatistov Sergejom Cyplakovom. Proruský aktivista v reakcii na štvrtkové ženevské rokovania o ukrajinskej kríze vymenováva podmienky, ktoré si radikáli na východe Ukrajiny kladú pre zloženie zbraní a vypratanie obsadených budov, čo je požiadavkou záverečného dokumentu ženevského stretnutia.

Ukrajinskí vojaci v Donecku. Foto: SITA/AP, Manu Brabo
Ukrajina, Doneck, vojaci, Ukrajinskí vojaci v Donecku.

Cyplakov vyhlásil, že tieto kroky sú radikáli ochotní urobiť, vláda však podľa neho musí oslobodiť politických väzňov a zastaviť prenasledovanie proruskej opozície.

Zbrane musia podľa Cyplakova zložiť aj ultrapravicoví radikáli z Pravého sektoru. Vláda musí zabezpečiť, že sa vnútorné správne usporiadanie Ukrajiny zmení formou referenda. Cyplakov zároveň vyjadril pochybnosti, že prozápadný kabinet sa k takýmto krokom odhodlá.

„Obsadené objekty by mal vypratať každý, teda aj (premiér Arsenij) Jaceňuk a (úradujúci prezident Oleksandr) Turčynov,“ povedal novinárom „ľudový gubernátor“ Doneckej oblasti Denis Pušilin. Novú ukrajinskú vládu podľa neho ruskojazyčné regióny neuznávajú a žiadajú referendum o sebaurčení.

Podľa nepotvrdených správ v piatok priletela na neohlásenú návštevu povstaleckého Donecka bývalá premiérka Júlia Tymošenková. V meste sa zišla s predstaviteľmi organizácií, ktoré sú proti spojeniu s Ruskom a žiadajú jednotnú Ukrajinu.

Ukrajinskí vojaci v Doneckej oblasti. Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Ukrajina, Doneck, vojaci, vojsko, Ukrajinskí vojaci v Doneckej oblasti.

Svoje požiadavky predložila aj separatistami ovládaná oblastná správa v Luhansku. Zastupitelia žiadajú parlament a vládu, aby v najbližších dňoch usporiadali na Ukrajine referendum o budúcom správnom usporiadaní a o statuse ruštiny ako druhého štátneho jazyka.

Do 9. mája by mala byť vyhlásená amnestia, ktorá by sa vzťahovala na povstalcov i na príslušníkov zásahových jednotiek Berkut verných bývalému režimu.

Povstalci ovládli mesto Siversk

Do rúk povstalcov v piatok padlo desaťtisícové mesto Siversk, ktoré leží asi 120 kilometrov severne od Donecka. Do mesta prišli zástupcovia „Doneckej ľudovej republiky“ a po dlhšom vyjednávaní bez boja prevzali moc, oznámila ruská agentúra ITAR-TASS.

Polícia vraj prešla na stranu vzbúrencov.

Ukrajinci našli vo vlakoch muníciu

SBU v piatok tiež oznámila, že vo vlaku vypravenom z krymského Simferopolu bola pri colnej prehliadke v ukrajinskom Melitopole objavená zásielka munície. Pohraničníci našli v jednom z vagónov niekoľko stoviek nábojov, strelný prach a rozbušky. Muníciu sa na Ukrajinu podľa SBU pokúšali prepašovať dvaja ukrajinskí sprievodcovia.

V obci Slovianoserbka v Odeskej oblasti v noci na piatok v inom vlaku našli trhaviny, delobuchy a granáty.

Exprezidenta Janukovyča obvinili z terorizmu, zatykač vydali aj na jeho syna

Z podnetu SBU bol v piatok na Ukrajine vydaný zatykač na Alexandra Janukovyča, syna zvrhnutého prezidenta Viktora Janukovyča. Muž, ktorého majetok sa odhaduje na pol miliardy dolárov, je od februára stíhaný za falšovanie dokumentov a podvody. Hrozí mu až päť rokov väzenia.

Viktor Janukovyč v ruskej televízii, keď... Foto: SITA/AP
Ukrajina, Viktor Janukovyč Viktor Janukovyč v ruskej televízii, keď oznámil, že na Ukrajinu prišiel šéf CIA.

Syn exprezidenta Janukovyča je podľa dostupných informácií vlastníkom radu bánk, energetických firiem a ťažobných spoločností. Okrem Ukrajiny údajne podniká aj vo Švajčiarsku a Holandsku. K svojmu majetku podľa ukrajinských vyšetrovateľov prišiel najmä vďaka politickému vplyvu svojho otca.

Samotného exprezidenta v piatok ukrajinská generálna prokuratúra obvinila z terorizmu. Spolu s bývalým šéfom tajnej služby SBU Oleksandrom Jakymenkom a exministrom vnútra Vitalijom Zacharčenkom mal Janukovyč vytvoriť „teroristickú organizáciu“, ktorá je zodpovedná za februárovú streľbu do demonštrantov v Kyjeve.

Janukovyč a Zacharčenko už sú stíhaní za vraždu, po novom obvinení by mohli byť odsúdení až na 15 rokov väzenia.

Všetci traja politici sú mimo dosahu ukrajinskej spravodlivosti. Janukovyč sa uchýlil do Ruska, žije pravdepodobne v Rostove na Done. Moskva ho stále považuje za ukrajinského prezidenta, na ktorého sa vzťahuje imunita, a odmieta ho do Kyjeva vydať.

V Slaviansku rezignovala starostka

V Slaviansku, ktorý je už týždeň pod kontrolou separatistov, rezignovala na funkciu starostky Nelja Štepová. Politička, ktorá sa v minulých dňoch niekoľkokrát vyslovila za zachovanie územnej celistvosti krajiny, podľa televízie Espreso bez stopy zmizla a pokusy spojiť sa s ňou telefonicky sú neúspešné. (Starostka poskytla rozhovor denníku Pravda 16. apríla. Čítajte: Slaviansk terorizujú zelení mužíci.)

Proruskí ozbrojenci v Slaviansku.... Foto: Reuters, GLEB GARANICH
Ukrajina, vojaci, Slaviansk, tank Proruskí ozbrojenci v Slaviansku. Čierno-oranžová stužka je ich znamením.

Štepová údajne opustila radnicu po rozhovore s Vjačeslavem Ponomarjovem, vodcom proruských vzbúrencov, ktorý sa označuje za „ľudového starostu“ Slavianska.

Ďalšie nepokoje sa vraj čakajú v Záporožskej oblasti

Na anektovaný polostrov Krym podľa agentúry Unian vo štvrtok ruské lietadlá dopravili ozbrojencov bez hodnostného označenia, ktorí majú byť nasadení na vyvolávanie nepokojov na východe Ukrajiny.

Budúcim terčom sa údajne stane Záporožská oblasť. Ozbrojenci vraj dostali k dispozícii autobusy so záporožskou poznávacou značkou a vyrazili na sever. Záporožská oblasť leží na juhovýchode Ukrajiny a jej hranice sú od Krymu vzdialené len asi sto kilometrov.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #kríza na Ukrajine #Slaviansk #Kramatorsk