Na Filipínach opäť slávia Veľkú noc aj rituálom ukrižovania

Aj tohtoročnú Veľkú noc sprevádzajú na Filipínach krvavé rituály, vrátane ukrižovania, ktorým si niektorí silne veriaci pripomínajú utrpenie Ježiša Krista. Podľa agentúry AP veľkopiatkové pribíjanie na kríž sledovali, rovnako ako každý rok, tisíce ľudí, ako miestnych obyvateľov, tak aj zahraničných návštevníkov.

18.04.2014 11:15
Filipíny, ukrižovanie, Veľká noc Foto: ,
Dánsky filmár Lasse Spang Olsen (vpravo) a filipínsky kajúcnik sa nechali ukrižovať.
debata

Duchovní aj úrady od týchto zvykov, ktoré sú zmesou rímskokatolíckeho vyznania a ľudovej viery, neustále odrádzajú. Avšak rituály sa na Filipínach s desiatkami miliónov kresťanov rok čo rok opakujú a schádzajú sa pri nich najmä v provincii Pampagna na severe krajiny.

Písmomaliar Ruben Enaje, ktorý má 53 rokov, sa nechal pribiť na kríž na prašnom pahorku pampagnaskej dediny San Pedro Cutud už 28. rok po sebe. Začal s tým po tom, ako prežil pád z budovy. Tento rok mu cez dlane a nohy opäť pribili klince muži prezlečení za rímskych vojakov a jeho utrpenie sledoval zástup divákov s pripravenými kamerami a fotoaparátmi.

Tento rok sa podľa AP k Enajovi pridal aj 48-ročný dánsky filmár Lasse Spang Olsen a ďalších osem Filipíncov. Olsen pred dvoma rokmi nakrútil o Enajovi film a napodobniť sa ho vraj rozhodol po tom, ako dvakrát ochorel.

Kajúcnici na Filipínach počas Veľkej noci. Foto: SITA/AP, Aaron Favila
Filipíny, Veľká noc, Kajúcnici na Filipínach počas Veľkej noci.

Veriaci, ktorí podstupujú taký bolestný rituál, sú presvedčení, že Boh vďaka ich obeti vyslyší modlitby a pomôže im samým alebo ich blízkym.

Hlava filipínskej biskupskej konferencie arcibiskup Socrates Villages veriacich od takejto praxe odhovára. „Ak to, čo robíte, vás vedie k láske k ostatným, potom tým Boha potešíte. Ale ak chodíte na krvavé rituály len preto, aby ste sa nechali fotografovať a stali sa populárnymi, tak je to duchovná márnotratnosť,“ povedal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #Veľká noc