V Donecku rozdávali maskovaní radikáli antisemitské letáky

Neznáme osoby v maskách a s ruskou vlajkou rozdávali v minulých dňoch v Donecku antisemitské letáky. Oznámil to v piatok spravodajský server Novosti Donbassa. Text letákov žiada všetkých doneckých Židov, aby sa pod hrozbou vyhostenia v sídle Doneckej oblastnej správy zaregistrovali a zložili poplatok 50 dolárov (asi 36 eur). Donecké úrady ovládané separatistami označili leták za falzifikát.

18.04.2014 12:45
Ukrajina, Židia, Doneck Foto: ,
Doneckí židia
debata (32)

Registrácii podľa letáku podliehajú všetky osoby židovskej národnosti staršie ako 16 rokov. Dôvodom je vraj skutočnosť, že doneckí Židia „podporujú banderovskú juntu v Kyjeve“ a dávajú najavo nepriateľský vzťah k „pravoslávnej Doneckej republike a jej občanom“.

Pri registrácii majú podľa letáku Židia podať informácie o svojich rodinách a majetkových pomeroch. Ak sa požiadavkám nepodriadia do 3. mája, budú vyhostení a ich majetok bude zabavený.

Podľa židovskej obce sú letáky zámienkou na provokáciu

Podľa predstaviteľov doneckej židovskej obce chcú extrémisti pomocou letákov vyprovokovať konflikt, po ktorom by mohli židovské organizácie obviniť z násilných útokov.

Leták, ktorý bol vylepený v blízkosti doneckej synagógy, má znak „Doneckej ľudovej republiky“ vyhlásenej separatistami a podpisom „ľudového gubernátora“ Denisa Pušilina.

Sám Pušilin v piatok v rozhovore s ukrajinskými novinármi označil autorov letákov za „idiotov“. Kto je za šírenie letákov zodpovedný, Pušilin vraj nevie.

Židia na Ukrajine novú vládu podporujú

Komunita ukrajinských Židov nové kyjevské vedenie podporuje a niekoľkokrát už dementovala informácie ruských médií o tom, že krajina je pod vplyvom ultrapravicových radikálov.

Žiadne útoky proti Židom alebo iným etnickým menšinám alebo náboženským komunitám nezistili na Ukrajine ani zahraničné pozorovateľské misie. Podľa nedávnej správy OSN sa ukrajinskí Židia necítia byť ohrození a žiadnym útokom vystavení nie sú.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #židia #provokácia #doneck #kríza na Ukrajine #Ukrajna