Snowden vraj účasťou v debate nechcel Putinovi vylepšiť imidž

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden sa bráni kritike za účasť v niekoľkohodinovej štvrtkovej televíznej debate vybraných pýtajúcich sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Vraj len chcel dostať oficiálnu odpoveď na otázku o odposluchoch, a nie pomáhať šéfovi Kremľa s vylepšovaním povesti.

18.04.2014 16:30
Snowden Foto:
Edward Snowden
debata (16)

Snowden, ktorému Rusko poskytlo azyl, sa prostredníctvom videoprenosu Putina opýtal, či Rusko sleduje, zhromažďuje a vyhodnocuje údaje o komunikácii miliónov svojich občanov, ako to robili Spojené štáty. To Putin poprel.

V rozhovore pre piatkové vydanie denníka The Guardian Snowden povedal, že je prekvapený kritikou, ktorá sa na jeho hlavu kvôli otázke zniesla. „Pýtal som sa ruského prezidenta priamo v televízii, aby som dostal oficiálne odpoveď, nie aby som ho rehabilitoval,“ povedal Snowden pre britský denník.

Snowden tiež vraj chcel využiť „vzácnu príležitosti na prelomenie tabu“ pred publikom, ktoré je navyknuté na štátom riadené médiá. „Okrem toho som dúfal, že Putinova odpoveď – akokoľvek vyznie – otvorí pred serióznymi novinármi a občianskou spoločnosťou možnosť pokračovať v diskusii,“ dodal Snowden.

Kritici Snowdenovi vyčítali, že sa stal bábkou Kremľa a že pre ruského prezidenta robí propagandu. Napríklad bývalý americký veľvyslanec v Moskve Michael McFaul Snowdenovu otázku označil za „idiotskú“ a „trápnu“.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NSA #edward snowden #Vladimir Putin