Rusi odmietajú hrozbu sankcií, odzbrojiť sa má aj Pravý sektor

Ruská diplomacia v piatok ostro kritizovala americké hodnotenie dohody zo štvrtkovej ženevskej schôdzky, ktorá má viesť k urovnaniu najvážnejšej krízy v Európe od konca studenej vojny. Za "absolútne neprijateľnú" Rusi pokladajú hrozbu nových protiruských sankcií, ktoré Washington pomýšľa uplatniť v prípade, že Moskva neupokojí proruských separatistov na východe Ukrajiny.

18.04.2014 19:40
Rusko, Vladimir Putin, vláda Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin predsedá bezpečnostnej rade.
debata (172)

Americký prezident Barack Obama ešte vo štvrtok zapochyboval, či Rusko, ktoré podľa neho zatiaľ svoj ​​vplyv uplatňovalo „rozvratným spôsobom“, naozaj prispeje k obnove poriadku na Ukrajine. Doterajšia prax vraj v šéfovi Bieleho domu vzbudzuje pochybnosti. Ak k žiadnemu pokroku nedôjde, budú proti Rusku použité nové sankcie, pohrozil Obama na tlačovej konferencii vo Washingtone.

Ruská diplomacia v piatok nad týmito výrokmi vyjadrila „rozčarovanie“. Američania sa vraj len snažia ospravedlniť počínanie kyjevského režimu, ktorý chce na juhu a východe Ukrajiny násilím potlačiť protesty obyvateľov rozhnevaných porušovaním svojich práv a ktorý sa pokúša zvaľovať zodpovednosť za krízu na Rusko.

„V niektorých vyhláseniach amerických predstaviteľov znejú ultimatívny tóny, pokúšajú sa nám vyhrážať novými sankciami, čo je absolútne neprijateľné. Vzniká dojem, že vo Washingtone reč sankcií čoraz viac nahrádza normálnu diplomaciu,“ citovala agentúra ITAR-TASS ruských diplomatov.

Závery zo Ženevskej konferencie si každý vysvetľuje inak

Ženeve sa vraj rokovalo výlučne o situácii vo vnútri Ukrajiny. Pod dohodou o odzbrojení všetkých nezákonných milícií „sa má na mysli predovšetkým odobratie zbraní od ozbrojencov Pravého sektora a ďalších profašistických zoskupení, podieľajúcich sa na februárovom prevrate v Kyjeve“.

Rovnako tak aj niekdajší kyjevskí demonštranti, teda predstavitelia nového režimu, majú podľa ruskej diplomacie vypratať štátne zariadenia a ďalšie budovy v metropole a na západe krajiny.

„Zmysel ženevskej schôdzky spočíval vo vyslaní jasného signálu do Kyjeva, že situáciu možno stabilizovať jedine začatím plnohodnotného dialógu s regiónmi, a to hlavne s tými, kde prevládajú ruskojazyční obyvatelia,“ zdôraznila ruská diplomacia.

Na „nesprávnu interpretáciu“ Ženevskej dohody Kyjevom v piatok podľa agentúry Reuters upozornil tiež ruský veľvyslanec pri Európskej únii. Podľa Vladimira Čižova sa Kyjev mylne domnieva, že dohody sa týkajú len východných a južných regiónov krajiny, ale nie samého Kyjeva.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov už vo štvrtok v Ženeve zdôraznil, že výzva na odovzdanie zbraní a ukončenie okupačných akcií sa týka oboch strán konfliktu, teda proruských separatistov aj pravicových radikálov podporujúcich vládu v Kyjeve. Zbraňami môžu disponovať len vojaci a policajti, vyhlásil Lavrov.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Ukrajina #kríza na Ukrajine