Amerika vyzvala Rusko k dodržaniu ženevskej dohody o Ukrajine

Americký minister zahraničia John Kerry v telefonickom rozhovore so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom vyzval Moskvu k "úplnému a bezodkladnému" dodržiavaniu štvrtkovej Ženevskej dohody ohľadom Ukrajiny.

19.04.2014 09:13
Sergej Lavrov, John Kerry Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a jeho americký náprotivok John Kerry.
debata (66)

Uviedol to podľa agentúry AFP vysoký predstaviteľ ministerstva.

Kerry vraj dal jasne najavo, že ďalšie dni budú kľúčové pre realizáciu podmienok dohody, najmä pre „odzbrojenie ozbrojených skupín a návrat ilegálne okupovaných budov ich právoplatným vlastníkom“.

Biely dom v piatok zopakoval požiadavku, aby Moskva využila svoj ​​vplyv na separatistov a prinútila ich k opusteniu obsadených budov, a znovu pohrozil tvrdšími sankciami voči Rusku. „Veríme, že Rusko má značný vplyv na činnosť tých, ktorí sú zapojení do destabilizačných aktivít na východe Ukrajiny,“ uviedla poradkyňa amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Susan Riceová. Dodala, že pokiaľ nebude Rusko plniť záväzky prijaté vo štvrtok v Ženeve, budú Spojené štáty aj ich partnerské európske krajiny pripravené uvaliť dodatočné sankcie, ktorých cieľom by mohli byť významné sektory ruskej ekonomiky.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Ukrajina