Kapitán juhokórejského trajektu vysvetlil okolnosti evakuácie

Kapitán juhokórejského trajektu, ktorý v stredu stroskotal so 475 ľuďmi na palube, prehovoril o okolnostiach evakuácie, ktorú podľa médií nariadil príliš neskoro.

19.04.2014 09:57
trajekt, Južná Kórea Foto: ,
Na snímke potopený trajekt.
debata (4)

Kapitán juhokórejského trajektu, ktorý v stredu stroskotal so 475 ľuďmi na palube, prehovoril o okolnostiach evakuácie, ktorú podľa médií nariadil príliš neskoro. Po výsluchu na polícii pri vystúpení pred televíznymi kamerami povedal, že s rozkazom na opustenie plavidla váhal kvôli tomu, že oceán bol v mieste nehody veľmi studený a on sa bál, že pasažierov na otvorenom mori strhnú silné prúdy. Informoval o tom server BBC.

Šesťdesiatdeväťroč­ný kapitán I Čun-sok čelia trestnému stíhaniu okrem iného kvôli údajnému zanedbaniu povinností v službe a porušeniu zákonov o námornej plavbe. V sobotu sa znova ospravedlnil cestujúcim a rodinám obetí a opísal aj to, čo havárii predchádzalo.

„Vydal som inštrukcie ohľadom trasy, potom som krátko odišiel do spálne a potom to (potápanie lode) začalo,“ povedal so zvesenou hlavou kapitán. „Prúd bol veľmi silný, teplota oceánu bola nízka, domnieval som sa, že keď ľudia opustia loď bez rozvahy, ak nebudú mať na sebe záchranné vesty alebo aj keď ich mať budú, môže ich (prúd) strhnúť.“

Podľa kapitána vo chvíli, keď sa začal trajekt potápať, neboli na mieste žiadne záchranné ani civilné lode, ktoré by cestujúcim mohli pomôcť.

Podľa oficiálnej bilancie je obetí nehody stále 28, zachránených je 174. Stovky záchranárov už niekoľko dni neúspešne pátrajú po ďalších cestujúcich, nádej, že by mohli vo vraku či na mori tak dlho prežiť, je však mizivá. Príbuzní takmer troch stoviek nezvestných, z ktorých veľkú časť tvoria študenti strednej školy z predmestia Soulu, už strácajú trpezlivosť a požadujú, aby záchranári konali rýchlejšie a dostali vrak lode na hladinu, napísala agentúra Reuters.

Potápačom sa v sobotu podarilo nájsť tri telá, ktoré zahliadli okienkom jednej z kabín, nedokázali ich ale vyzdvihnúť.

Trajekt Sewol stroskotal v stredu ráno miestneho času neďaleko pobrežia Kórejského polostrova, a to počas trinásťhodinovej plavby na ostrov Čedžu.

Vyšetrovanie príčin katastrofy sa teraz sústreďuje na správanie posádky, vrátane možného neskorého povelu na evakuáciu, na zle zabezpečený nákladný priestor a ttiež na prípadnú chybnú konštrukciu plavidla. Loď však prešla všetkými bezpečnostnými prehliadkami a spĺňala aj podmienky pre poistenie.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mŕtvi #Južná Kórea #trajekt